School Ties (1992)

  Da en ung jødisk mand i begyndelsen af 1950’erne starter på en forskole til Harvard, er det med at holde baggrunden for sig selv, hvis han vil passe ind.


  FORDOMME I FLÆNG

  Tematisk beslægtede film:
  Dead Poets Society (1989)
  School Ties (1992)
  Mr. Holland's Opus (1995)
  Heaven Help Us (1985)
  Les choristes (2004)

  Spud (2010)


  Hvor dybt stikker venskaber, når de er baseret på fortielser? Det er det store drama i "School Ties", der helt i "Døde poeters klub"-stil maler fanden og Vorherre på væggen i graciøs synkronsvømning.

  Den hemmelige jøde
  David Greene er jøde og ankommer til en traditionsbundet Harvard-forberedelsesskole, hvor han hurtigt lemmes ind i drengefolden. I hvert fald så længe det lykkes ham at holde det jødiske skjult, for heller ikke i starten af 1950’erne er det nogen god salgstale.

  Ultimativt nådesstød
  Men hen ad vejen bliver det svært at holde på hemmeligheden, særligt da et personopgør involverer jalousi, så "jødekortet" kan spilles som det ultimative nådesstød.

  Fordomme og stereotypiseringer
  Der er således fordomme og stereotypiseringer i flæng i denne velmente Hollywood-film, der på ingen måde går over i historien som den mest mindeværdige "kostskole"-film.

  Ærligt ungdomsspil
  Men "School Ties" har sine fine kvaliteter i ærligt ungdomsspil (Matt Damon er udmærket i sin første store rolle som en slags skurk) og et troværdigt tidsbillede.

  Ind- og udviklinger
  Det kræver dog ikke de heftigste professorater at gennemskue filmens letkøbte set up og ligeså nemme ind- og udviklinger, men man køber det hele, fordi filmen ikke forsøger at krukke sig ind på unødvendige udenoms-bølgelængder. Maurice Jarres flade synthesizer-filmmusik er heldigvis meget lidt i spil.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Drama, Sport, 106 min.

  Dansk titel: Broderskabets bånd
  Instr: Robert Mandel Prod: Stanley R. Jaffe, Sherry Lansing Manus: Dick Wolf, Darryl Ponicsan Foto: Freddie Francis Klip: Jacqueline Cambas, Gerald B. Greenberg Mus: Maurice Jarre