3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Mr. Holland´s Opus
En musiklærer opnår stor succes takket være sine gode pædagogiske evner.
EN HOLLYWOOD-SYMFONI

Tematisk beslægtede film:
Dead poets society (1989)
Mr. Holland´s opus (1995)
Heaven help us (1985)
Dead poets society (2003)
Les choristes (2004)

En klassisk amerikansk solskinshistorie. Violinerne spiller deres søde melodi, mens alle mennesker mødes i en herligt fuldstændig lykke.

Lykkens omdrejningspunkt
Denne fuldstændige lykkes omdrejningspunkt er musiklæreren Glenn Holland. Han begynder mod sin vilje at undervise i musik på John F. Kennedy High School i 1960'ernes USA. Men det hele skal jo løbe rundt, og han har en kone og en lejlighed at passe.

Kropumulige elever
Eleverne viser sig at være kropumulige. De har ikke et hak forstand på musik, og det synes at være et helvede for mr. Holland. Han raser da også åbenlyst over det, men han har bestemt ikke tænkt sig at give op. Det skal blive hans livsopgave at få elevernes musikalske evner i topform.

Konen venter med glade smil
Således pendler vi mellem mr. Hollands arbejde, hvor fremskridtene hurtigt bliver til at få øje på, og hans hjem, hvor konen venter med glade smil. Og en dag med en meddelelse om, at hun er gravid. Så er der udsigt til endnu mindre fritid til at komponere i. Mr. Hollands virkelige lidenskab.

I forvejen vier han næsten al sin fritid på sit arbejde. Han tilbyder ekstraundervisning til sine elever og arbejder på musicals og heppeband. Det tegner til at give bonus.

En døv søn
Men da sønnen er blevet født og har vokset sig halvstor, viser det sig, at han er døv, og det er et meget hårdt slag for mr. Holland. Sønnens manglende hørelse bliver mr. Hollands største krise, men han vælger helt at ignorere sin søn frem for at arbejde med ham.

Et træk moderen forståeligt nok ikke bryder sig om. Det ender da også med, at mr. Holland får øjnene op for sin døve søn, og i en meget vammel scene tilegner han en børnevise til sin halvvoksne søn foran et større publikum.

Overbevisende titelrolle
Richard Dreyfuss spiller titelrollen overbevisende, med sikker sans for det sentimentale og med en uimodståelig humoristisk udstråling. Glenne Headly vamler sig igennem som hans pusse-nussede kone.

Basale musikalske hovedværker
Det tekniske arbejde er klassisk velfungerende og er en nydelse for filmoplevelsen. Musiksiden er begrænset til de mest basale klassiske værker af Beethoven og 60'ernes rock'n roll.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Mr. Holland´s Opus

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1995, USA, Drama, 133 min
Dansk titel: Mr. Holland´s Opus
Instr: Stephen Herek Prod: Ted Field, Michael Nolin, Robert W. Cort  Manus: Patrick Sheane Duncan  Foto: Oliver Wood  Klip: Trudy Ship  Mus: Michael Kamen  
Medvirkende:
Richard Dreyfuss (Glenn Holland)
Glenne Headly (Iris Holland)
Jay Thomas (Bill Meister)
Olympia Dukakis (Principal Jacobs)
William H. Macy (Vice Principal Walters)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.