Hilary and Jackie (1998)

  En virtuos cellist med store humørsvingninger må bukke under for en eskalerende sclerose.


  UJÆVNT SKÆBNEPORTRÆT

  Det uomtvistelige faktum, at denne film er baseret på en virkelig og ganske tragisk hændelse gør, at den glider lidt lettere ned. Havde handlingen været fiktiv, ville den have været for stor en mundfuld og måske knap så troværdig.

  To musikalske søstre
  Emily Watson spiller pænt overbevisende hovedrollen som den ufatteligt talentfulde cellist, Jacqueline du Pré, der tumler frem og tilbage i tilværelsen med sit besværlige og utilregnelige temperament. Hun kan virke noget så forkrampet, barnagtig og latterlig, at man får helt ondt i maven.
   

  Musikalske nederlag

  Jaquelines søster, Hilary, er en dygtig fløjtespiller men ikke nær så musikalsk virtuos som sin søster. En stribe musikalske nederlag fører til, at hun vælger tilværelsen med mand og børn frem for musikken.

  En tragisk sygdom
  I kulissen står Jaqueline og ser frustreret til, for hun aner ikke, hvad hun vil med sit liv - vil hun overhovedet spille cello? Så sker det tragiske, at hun får konstateret sclerose, og sygdommen udvikler sig meget hurtigere end normalt.

  Omhyggelige karakteristikker
  Filmen er meget omhyggelig i sine personkarakteristikker og som sådan en udmærket biografi. Raffinementet består i, at filmen et godt stykke inde i handlingen deler sig op i to lange kapitler, hvor vi først følger den ene og så den anden søster i den samme tidsperiode.

  Dynamisk spil
  Dramatikken er for det meste fængende og stiger i takt med handlingens udvikling. Emily Watsons dynamiske skue/cellospil suppleres af et par udmærkede biroller, bl.a. David Morrisseys portræt af svogeren, Kiffer. Hilary spilles desværre ikke så stærkt. Det store drama og den personlige tragedie er noget, de fleste vil kunne sætte sig ind, og har man en særlig interesse for klassisk musik fænger filmen endnu mere.

  Hektisk hvirvlende
  Desværre bliver netop det store drama gradvist kørt for meget op i en hvirvel af hektisk melo-voldtægt, hvor man kunne have ønsket sig en bedre jordbinding.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1998, USA, Biografi, Drama, Musik, 122 min.

  Dansk titel: Hilary og Jackie
  Instr: Anand Tucker Prod: Nicolas Kent, Andy Paterson Manus: Frank Cottrell Boyce Baseret på: bogen 'A Genius in the Family' af Hilary og Piers du Pré Foto: David Johnson Klip: Martin Walsh Mus: Barrington Pheloung
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Watson)
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Griffiths)
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Watson)