Manden bag døren (2003)

  En ung mand lever et tilsyneladende helt almindeligt liv med fast arbejde og kæreste. Men hans senile gamle far får snart galskaben frem i ham.


  EN TAND FOR MEGET

  Manden bag døren, der aldrig bliver hverken åbnet eller lukket: Jesper W. Nielsens syrligtsøde drama er ambitiøst, men det bliver kun til lidt gennemtræk i bedste fald. Selvom den er baseret på virkelige begivenheder, står filmen ikke stærkt i sin skildring af forholdet mellem den unge Svend og faderen Karl.

  Senil far
  Svend bor sammen med sin kæreste, Lizzie, i et tilsyneladende helt almindeligt og velfungerende parforhold. Svends far braser ind, og vi mærker, at han er mærkelig og vist temmelig senil. Svend vil imidlertid gerne bevare kontakten til sin far, der er på vej på plejehjem. Moderen er flyttet fra faderen, fordi hun er bange for ham.

  Forsømt kæreste
  Imens bliver Lizzie forsømt, og det skal snart vise sig, at Svend er en ualmindeligt jaloux mand, der kræver helt urimelige kontrakter og forklaringer af sin kæreste. Da faderen dør, tager Svend ham med på en tur på motorcykel - filmens lille højdepunkt i det sidste kvarter.

  Blandet fornøjelse
  "Manden bag døren" er visuelt flot og ganske forførende: enkelte scener er kunstnerisk imponerende. Skuespillet er til gengæld en blandet fornøjelse. Det er rigtig dejligt at opleve Lars Hjortshøj i en alvorlig rolle (med en vis ironi under overfladen), og Per Oscarsson er mageløs som Svends far - også som død..

  Vagt spil
  Til gengæld savner man den afgørende saft og kraft fra både Coster Waldau og Hjejle - deres spil forbliver ligeså vagt som selve skildringen af deres forhold er det i filmen.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2003, Danmark, Sverige, Drama, 96 min.

  Dansk titel: Manden bag døren
  Instr: Jesper Westerlin Nielsen Prod: Peter Bech Manus: Anker Li, Jesper W. Nielsen Baseret på: virkelige hændelser Foto: Erik Zappon Klip: Morten Giese Mus: Halfdan E
  Priser
  • CPH - Golden Swan-nominering
  • RB-N - Bedste skuespiller (Coster-Waldau)
  • RB-N - Bedste birolleskuespiller (Oscarsson)
  • RB-N - Bedste birolleskuespillerinde (Angela)
  • RB-N - Bedste makeup