Ett fiende att dö för (2012)

  I 1939 er et hold forskere på mission for nazisterne ved Svalbard. Målet er at styrke en teori, men krigen kommer i vejen.


  SPILDTE KRÆFTER

  Ærgerligt mislykket fortolkning af en af de mystificerede og sagnomspundne nazistiske ekspeditioner: et hold forskere skal styrke den tyske videnskabsmands, Alfred Wegeners, teori om at alle verdensdele engang hang sammen.

  Broget ekspedition
  Derfor har nazityskland finansieret en broget ekspedition til Svalbard. Om bord på det isstærke skib kommer det dog mere til at handle om at vælge side, da beskeden om Anden Verdenskrigs udbrud når forskerne.

  Går af kog
  Forskerne - og filmen - når aldrig i land. Det betændte drama udspiller sig næsten udelukkende om bord på skibet, og dét kan plottet ikke tilnærmelsesvist holde til: filmen går af kog efter kort tid.

  Morderisk & intrigant
  Skuffelsen er hermed til at tage og føle på: bjergtagende billeder af Svalbard træder i høj grad i baggrunden for et tiltagende morderisk og intrigant kammerspil om bord.

  Tykt melodramatisk
  Her har instruktør og manuskriptforfatter, Peter Dalle, slet ikke greb om fortællingen og forfalder til det tykt melodramatiske med islæt af brutal vold, søde kys og multinational rodebunke.

  Forudsigelighed uden ende
  Ingen af skuespillerne får noget virkeligt interessant at arbejde med. Både personerne og filmen som helhed drukner i musik for stort orkester og rendyrket forudsigelighed uden ende.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, Sverige, Norge, Tyskland, Thriller, Krigsdrama, Historie, 106 min.

  Dansk titel: Ett fiende att dö för
  Instr: Peter Dalle Prod: Michael Eckelt, Patrick Ryborn Manus: Peter Dalle Foto: Göran Hallberg Klip: Jon Endre Mørk Mus: Adam Nordén
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation