A.I. Artificial Intelligence (2001)

  I en fjern fremtid fremstilles en menneskelignende drengerobot, der kan kodes til at have rigtige menneskefølelser.


  SPIELBERGS ROSENRØDE UNIVERS

  Det er ganske vist: Steven Spielbergs "A.I. Artificial Intelligence" er ikke Stanley Kubrick værdig. Kubrick rodede igennem dekader med et projekt baseret på en novelle af Brian Aldiss, og Kubrick og Spielberg havde en aftale om, at de skulle skabe filmen sammen.

   

  Unægtelig en noget anderledes oplevelse...

  Da Kubrick døde i 1999, blev Spielberg af Kubricks enke opfordret til at gå i gang, og sådan blev det. I dag kan man således opleve Spielbergs fortolkning af novellen, og det er unægteligt en noget anderledes oplevelse, end hvis Kubrick havde levet til at realisere filmen.


  En drengerobot
  Et ægtepar er tæt ved at miste deres søn, men moderne teknologi giver dem en mulighed, de har svært ved at modstå: En drengerobot bliver fremstillet, et meget avanceret eksemplar, der kan kodes til at lære og nære menneskelige følelser.

   

  Knytter nære (robot)bånd

  Robotten er livagtig, at forældrene knytter nære bånd til den, men grumme robotmodstandere står i kø for at eliminere alle robotter, så drengerobotten risikerer at måtte klare sig selv blandt sine egne på bedste vis.

  Amerikansk familiesyn
  "A.I. Artificial Intelligence" er kendetegnet af Spielbergs karakteristisk amerikanske syn på familien og den nære kontakt til det venligtsindede fremmede. Vi så det i knap så slemme udgaver i hhv. E.T. (1982) og Close Encounters of the Third Kind (1977). Knus, kram, I love you, en tåre på kinden og masser af John Williams-filmmusik – så kender vi Steven Spielberg igen!

  Mislykket humor-forsøg
  Filmen er således en meget lang og ikke videre imponerende saga fra en kvalm og fortænkt fremtidsverden. Spielberg forsøger uden det store held at føje humor til Hollywood-robotterne og deres omgivelser. Haley Joel Osmont spiller pænt i den krævende hovedrolle, mens Jude Law drukner i effektmageriet.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2001, USA, Fantasi, Science Fiction, Drama, Børn på film, 140 min.

  Dansk titel: A.I. Kunstig intelligens
  Instr: Steven Spielberg Prod: Bonnie Curtis, Kathleen Kennedy, Steven Spielberg Manus: Steven Spielberg, Ian Watson Baseret på: novelle af Brian Aldiss Foto: Janusz Kaminski Klip: Michael Kahn Mus: John Williams
  Priser
  • AAN - Bedste visuelle effekter
  • AAN - Bedste musik
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Law)
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste musik