The Top and the Ball (1953)

  Både to stykker legetøj og børnene, der leger med dem, bliver voksne, skilles ad og mødes igen. Men intet er som før.


  SJÆLDEN TV-ANDERSEN #2

  Sammenhængende i denne serie:
  Little Claus and Big Claus (tv) (1952)
  The Top and the Ball (tv) (1953)

  Blandt de bevarede amerikansk/skandinaviske tv-produktioner produceret af selskabet SatCap i starten af 1950'erne er "Toppen & Bolden", indspillet i Stockholm, og med den kendte britiske skuespiller Christopher Lee i en af rollerne.

  Halvtimelange tv-eventyr
  Da produktionen af de knap halvtimelange H.C. Andersen-tv-film rykkede fra Nordisk Film i Valby til Sverige, skiftede man instruktøren ud, og i spidsen for dette eventyr stod således Tom C. Connochie. I dag har filmen afgjort størst værdi som følge af Christopher Lees lille rolle som fortæller og far til Bolden.

  Præg af fyldstof
  Tv-filmen bærer i langt højere grad end søsterproduktionen "Little Claus & Big Claus" præg af fyldstof. Her har det åbenbart været sværere at fylde de 26 skabelonminutter ud med Andersen-handling, og det kommer bl.a. til udtryk i et par længere indslag med balletdansere. De har intet med eventyret at gøre. Til gengæld er balletdanserne medlemmer af Den Kgl. Danske Ballet.

  Stemning og morale
  Det lykkes dog at formidle noget af den personlige stemning og morale, som eventyrhistorien er bærer af: I høj grad historien om Andersens eget liv. Og den lille film runder fint af uden egentlig afklaring - det er jo poesi, vi er vidner til, og alt skal ikke nødvendigvis skæres ud i pap.

  Samlebåndsproduktion
  Overordnet udgør "The Top & The Ball" et udtalt billede på den samlebåndsproduktion, som disse eventyr udgjorde i begyndelsen af 1950'erne. Ingen tid til fordybelse, men samtidig nogenlunde tro overfor sine forlæg, så alt det eventyrlige ikke går op i hat og briller. Filmen er fotograferet af svenske Sten Dahlgren.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1953, USA, Eventyr, Komedie, 26 min.

  Dansk titel: Toppen og bolden (tv)
  Instr: Tom D. Connochie Prod: Thor L. Brooks Baseret på: eventyr af H.C. Andersen Foto: Sten Dahlgren Mus: Erik Fiehn
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation