Das Boot (1981)

  Besætningen om bord på en ubåd under 2. verdenskrig bliver sat på hårde psykiske prøver.


  ULTIMATIV KLAUSTROFOBI

  Wolfgang Petersens 6-dobbelt Oscar-nominerede krigsfilm "Das Boot" er noget af det mest imponerende ubådsdramatik, man kan blive udsat for. En konstant overvældende spænding, der bare ikke vil slutte, et fænomenalt kameraarbejde, der fortjener en kraftig fremhævelse - og endelig bundtroværdigt skuespil fra samtlige engagerede tyskere.

  Rigeligt at se til
  Kaptajn Henrich Lehmann-Willenbrock får rigeligt at se til under sine undervandsaktioner på en tysk ubåd under 2. verdenskrig. Besætningen venter tålmodigt i mange dage dybt under havoverfladen, inden spændingen endelig udløses. Langt om længe får ubåden mulighed for at affyre sine torpedoer efter britiske skibe. Det går dog ikke helt så let, som besætningen håber på. Briterne svarer nemlig igen med heftige og dødbringende modangreb.

  Pinen trækkes ud
  I disse vanvittig spændende øjeblikke aner ubådsbesætningen ikke, om den er købt eller solgt. Pinen bliver trukket ud i en sådan grad, at tilskuerens øjne er ved at trille ud, man holder op med at trække vejret, hjertet står stille.

  Uovertruffen klaustrofobi
  "Das Boot" er ganske enkelt uovertruffen, særligt i de klaustrofobiske sekvenser ombord på ubåden. Sjældent (hvis nogensinde) har man følt sig så omklamret og indespærret på film. Det er en regulær klaustrofobisk sammensmeltning, der kun kan avle et kærlighedsforhold.

  Svedfrembringende effektivt
  Instruktør Wolfgang Petersen præsenterer os for sindsoprivende dygtigt teknisk arbehde og har hos cheffotograf Jost Vacano bestilt en spektakulær kameraføring gennem ubådens smalle gange og passager.

  Særdeles angstprovokerende
  Spændingen er akkompagneret af både obskure og stemningstunge lyssætninger, og så spiller de velafbalancerede lydeffekter en særdeles angstprovokerende rolle - netop fordi de er helt i overensstemmelse med, hvordan man forestiller sig virkelighedens dybhavsfængseæl. Klaus Doldingers musik er også en vigtig brik i det samlede indtryk - positivt er det, at der er gode og sunde afbræk fra musikken, så den står så meget desto stærkere, når den træder ind.

  Director's cut med mere sved på panden
  I director's cut-udgave bliver filmen endnu mere imponerende med den restaurerede surroundlyd og hele 50 minutters ekstra spænding. Filmen blev også klippet om til en seks timer lang tv-serie.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1981, Tyskland, Krig, Eventyr, Thriller, Skibe på film, 200 min.

  Dansk titel: Ubåden
  Instr: Wolfgang Petersen Prod: Günther Rohrbach Manus: Wolfgang Petersen Baseret på: roman af Lothar-Günther Buchheim Foto: Jost Vacano Klip: Hannes Nikel Mus: Klaus Doldinger
  Priser
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste klipninh
  • AAN - Bedste lydeffektsklipning
  • GG-N - Bedste udenlandske film