Un flic (1972)

  En gruppe bankrøvere er netop sluppet af sted med et større pengebeløb og jagtes af en parisisk politikommissær.


  KRIMI À LA MELVILLE

  Jean-Pierre Melvilles sidste film blev denne ambitiøse men ikke helt igennem vellykkede krimithriller om stort anlagte kriminelle affærer til lands, ved vands og fra luften. "Un flic" fik på dansk titlen "Telefon til chefen", hvilket relaterer til hovedkarakteren Edouard Coleman - Alain Delons parisiske politikommissær.

   

  Ordnknap & sammenbidt

  Coleman er ordknap og sammenbidt, når han jagter små og store forbrydere. Opklaringsarbejdet ovenpå det stort set vellykkede bankrøveri, der åbner filmen, kræver Colemans fulde koncentration. Men røverne, der allerede er i gang med at planlægge deres næste kup, er åleglatte og udspekulerede.

   

  Komiske effekter

  Snart bygges op til filmens egentlige spændingsmæssige højdepunkt: forbryderne vil fra en helikopter fire en mand ned på taget af et tog i høj fart, hvorfra han skal liste sig ind og stjæle et meget værdifuldt kuffertindhold. Denne langstrakte sekvens har allerede i beskrivelsen potentialet til at blive alle tiders mest spændende, men den falder uheldigvis temmelig komisk til jorden, i det helikopter/tog-fotograferingen er i ren miniature.

   

  Klassisk Melville-stempel

  Bedre lykkes det Melville til lands og ombord på toget. Mange af filmens scener bærer det klassiske Melville-intensitets-stempel, ikke mindst det forblæste anslag og den indledende bankrøveri-sekvens, hvor filialen ligger helt ude, hvor bølgerne kysser dørtærsklen. 

   

  Elegant håndværk

  "Un flic" er langt fra genremesterstykker som flere af Melvilles udødelige klassikere, men den bærer stadig præg af genreekspertens elegante håndværk. Samtidig er filmoplevelsen behageligt fritaget for underlægningsmusik, og når Michael Colmobiers minimalistiske toner endelig stikker hovedet frem, er det afmålt og virkningsfuldt.

   

  Amerikansk modspil

  Lyddesignet er lidt vel hidsigt sine steder og forstærkes til det maksimale i de nævnte ufrivilligt komiske scener. Alain Delons velkendt sammenbidte hovedrolleskuespil står her udmærket om end ikke funklende, og han får amerikansk modspil fra en dubbet Richard Crenna. På sidelinjen stråler ind imellem Catherine Deneuves tavse Cathy.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1972, Frankrig, Italien, Krimi, Thriller, 98 min.

  Dansk titel: Telefon til chefen
  Instr: Jean-Pierre Melville Prod: Robert Dorfmann Manus: Jean-Pierre Melville Foto: Walter Wottitz Klip: Patricia Nény Mus: Michel Colombier
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation