Deadwood [1] (2004)

  South Dakota, 1876. Som følge af guldgravereventyr opstår den lille lejr, Deadwood. Stille og roligt bliver lejren til en by med alle tænkelige udfordringer.


  FORTÆTTET AUTENTICITET #1

  Sammenhængende i denne serie:
  Deadwood [1] (2004)
  Deadwood [2] (2005)

  Deadwood [3] (2006)

  Deadwood: The Movie (2019)

   

  South Dakota, 1876. Som følge af guldgravereventyr opstår den lille lejr, Deadwood. Stille og roligt bliver lejren til en by med alle tænkelige udfordringer.

  Overbeviser fra første episode
  Første sæson af "Deadwood" overbeviser egentlig fra første episode: Først og fremmest som følge af den ærlige og jordbundne fortællestil, der både er fokuseret og uden meget akkompagnement af nogen art.

  Fortættet autenticitet
  At hele sæsonen handlings- og locationmæssigt stort set ikke rykker sig udenfor lejren er en stærkt virkningsfuld kraft til seriens fortættede autenticitet. Gennemgående stærkt skuespil fuld af indlevelse i både tiden og dens psykologi medvirker til sæsonens meget skarpe udtryk.

  Betændt og nervepirrende
  Deadwood-flækken har både svage og stærke personligheder, og første sæson gør os langsomt og sikkert bekendt med hver eneste centrale spiller i det tiltagende betændte og nervepirrende spil, der foregår på ikke mindst magtens præmisser.

  Masser af whisky og fjams
  Masser af whisky, masser af fjams, masser af penge. Det hele flyder, men selvfølgelig ikke i lige høj grad for alle. Først og fremmest er Deadwoods succesrige forretningsdrivende dem, der sidder på magten, men det er også dem, der må tage ansvar, efterhånden som flække bliver til by.

  Decideret livstruende
  Der bliver ikke lagt fingre imellem i portrætterne af tidens ulækre, usoignerede og decideret livstruende livsstil, og sæsonen hjemsøges da også bl.a. af en kopper-epidemi.

  Sjælelige og fysiske kvaler
  Såvel sjælelige som fysiske kvaler er der rigelige mængder af. Nogle kan der gøres en hurtig ende på med en revolverkugle, andre kræver en konsultation hos lejrens travle doktor (i en helt igennem eminent præstation af Brad Dourif.)

  Skuespillet en udtalt force
  Skuespillet er i det hele taget sæsonens udtalte force, og stort set alle udmærker sig ved kraftpræstationer fulde af den nævnte indlevelse. Kombineret med et velafstemt lyddesign og et næsten totalt fravær af underlægningsmusik former første sæson af "Deadwood" sig som en lille perle.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2004, USA, Western, Krimi, Drama, Historie, 660 min.

  Dansk titel: Deadwood [1]
  Instr: Ed Bianchi, Walter Hill, Davis Guggenheim, Alan Taylor, Michael Engler, Daniel Minahan, Steve Shill Prod: Ted Mann Manus: Regina Corrado Foto: James Glennon Klip: Elizabeth Kling Mus: Reinhold Heil
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • GG - Bedste tv-skuespiller (McShane)
  • GG-N - Bedste tv.serie