The Shawshank Redemption (1994)

  Selvom man sidder indespærret i fængsel på livstid, behøver det ikke at fjerne håbet om at kunne vende tilbage til verden udenfor.


  I EN ANDEN VERDEN

  Man er helt i en anden verden, mens man ser denne film. Fantastisk underholdende og fyldt med uventede overraskelser. Det er ikke mindst skuespillernes skyld, at "The Shawshank Redemption" fungerer så overbevisende. Alle spiller fremragende, og man glemmer alt om tid og sted.

  At tage tyve år på
  Men netop tid er det eneste problem i filmen: Historien foregår over omtrent tyve år, og som det så ofte er set på film, så har skuespillerne altså svært ved at "tage tyve år på" i løbet af nogle måneders indspilninger. Det generer en anelse.

  Nye ven- og fjendskaber
  Otte Oscar-nomineringer fik denne film, der er baseret på en novelle af Stephen King. Et fængsels garvede mellemhandler indleder filmen og fortæller os om sit møde med den nyindsatte Andy Dufresne. Han ser tilforladelig ud, og man har svært ved at tro, han er en morder. Men det er der heller ingen beviser for, at han er.

  Hårde prøvelser
  Andy Dufresne må forfærdelig meget igennem i fængslet, før han begynder at "falde til". Han bliver mishandlet og udnyttet på det groveste. Men det bliver hans succesfulde baggrund som advokat, der så småt skaffer ham fred og popularitet inden for fængslets mure. De ansatte opsøger ham også for at få hjælp til deres selvangivelser, og Andy bliver hurtigt fængselsinspektøren Nortons kæledægge.

  En populær indsat
  Men Andy er ingen stræbertype. Han er efterhånden gode venner med de fleste i fængslet, og hans store almene viden er i høj kurs. Han arbejder hårdt i flere år for at få forbedret fængslets bibliotek, han arbejder i det hele taget hårdt hele tiden for at skjule det, han egentlig går og pønser på.

  Omhyggelige planer
  Imens aner end ikke hans bedste ven, mellemhandleren Red, uråd. Og det er til trods for, at han skaffer ham alle de materialer, der er nødvendige. Andy Dufresne er meget omhyggelig, og man skal være meget årvågen for at fatte, hvad han har gang i bag kulisserne. Det afsløres da også først meget sent i filmen, og for mange vil det komme som et herligt chok.

  Et medrivende bekendtskab
  "The Shawshank Redemption" er et dybt medrivende bekendtskab. Der er virkelig ikke mange sekunders stilstand. Man er hele tiden helt oppe på mærkerne. Inspirerende underholdning, flot teknisk håndværk - en af de absolut bedre fængselsfilm.

  Rolig tilgang
  I alle facetter af filmens rolige tilgang til det betændte stof finder man velovervejet underspillet dramatik. Der forfaldes ikke til letkøbt vold og magt baseret på forslidte fængselsklichéer. I stedet bygges tillid, vanvid, drømme og mareridt op fra grunden i en meget helstøbt filmoplevelse, der kan tåle op til flere gensyn.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1994, USA, Krimi, Drama, Fængselsfilm, 136 min.

  Dansk titel: En Verden udenfor
  Instr: Frank Darabont Prod: Niki Marvin Manus: Frank Darabont Baseret på: novelle af Stephen King Foto: Roger Deakins Klip: Richard Francis-Bruce Mus: Thomas Newman
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (Freeman)
  • AAN - Bedste adopterede manuskript
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste klipning
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste musik
  • GG-N - Bedste skuespiller (Freeman)
  • GG-N - Bedste manuskript