Nelyubov (2017)

  Et par på vej i skilsmisse har så travlt med at snerre ad hinanden, at de glemmer sønnen. Da han forsvinder, indledes en større eftersøgning.


  BARN I KLEMME

  Vozvrashchenie-instruktør Andrej Zvjagintsev bringer os her endnu engang smertefuldt tæt på oversete og klemte børn. Denne gang er 12-årige Alyosha offer for sine forældres skånselsløse skilsmisse. De ser sig ikke tilbage i egen indædte kamp for at få ret, bolle ved siden af og i det hele taget sætte deres moderne russiske liv i scene.

   

  Ignorante forældre

  Zhenya og Boris skal i dén grad skilles. Hun råber og gør konstant nar ad ham, han forsøger at bevare roen. Begge har de noget kørende ved siden af og er fuldstændig ignorante i forhold til, hvordan deres søn tackler skænderierne og udsigten til at skulle flytte.

   

  Sunket i jorden

  Da Alyosha pludselig en dag er forsvundet, indledes en storstilet eftersøgning. Men uanset hvor man leder efter ham, er han tilsyneladende enten som sunket i jorden, kidnappet eller måske død? Svaret på denne hjerteskærende problematik blafrer i vinden.

   

  Hviler i stemningerne

  Med vægtig fokus på at hvile i stemningerne former Zvjagintsev en tungsindig og yderst følelsesladet filmoplevelse. Det er flot filmarbejde, og fortællingen emmer af både autenticitet og atmosfære. Når forældrene skændes, kan den dårlige karme skæres ud af luften - og det burde stå helt klart, at drengen ikke har godt af det.

   

  Ingen kærlighed

  Men, som moderen Zhenya fortæller til sin nye kæreste, har hun stort set aldrig elsket et andet menneske - heraf filmens titel. Ikke engang sønnen, der mest af alt kom ubelejligt. Måske kan knægten fornemmer de kølige vibrationer i en forstærket afmagt, der får ham til at give op?

   

  Fritaget for musik

  Langt det meste af filmen er helt fritaget for underlægningsmusik. Når den stikker hovedet frem, er det i mystisk-underliggende klangflader, der varsler ilde. Der er i det hele taget ikke mange lyspunkter i "Loveless". Det moderne liv i storby-Rusland er portrætteret helt uden puls, som oplevet gennem to egoistiske voksnes fortravlede hverdag.

   

  Fascinerende stærkt spil

  Fascinerende stærkt skuespil fra både far, mor og søn sørger for ekstra elektricitet i en i forvejen ladet filmoplevelse. Det er barske løjer - som Zvjagintsev med meget stor gennemslagskraft evner det, endnu engang.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2017, Rusland, Frankrig, Tyskland, Belgien, Psykologisk drama, Børn på film, 127 min.

  Dansk titel: Loveless
  Instr: Andrej Zvjagintsev Prod: Gleb Fetisov, Sergey Melkumov, Alexander Rodnyansky Manus: Oleg Negin, Andrej Zvajagintsev Foto: Mikhail Krichman Klip: Anna Mass Mus: Evgeniy Galperin; Sasha Galperin
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • GG-N - Bedste udenlandske film
  • CAN - Jury Prize
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering