Speed (1994)

  To trendy unge mennesker får til opgave at redde en hel busfuld af mennesker fra i blive sprængt i luften af en gal terrorist.


  ADRENALIN-PUMPEN I SVINGNINGER

  Sammenhængende film:
  Speed (1992)
  Speed 2: Cruise Control (1997)

  Man bliver betaget af dette actiondrama allerede fra første sekund, hvor credits bevæger sig en 20-30 etager ned i en elevatorskakt, og man er opslugt i mindst tyve minutter herefter.
   

  Ind ad kliché-sidesporet

  Lige indtil instruktør Jan De Bont får kørt filmen ind på et kliché-sidespor, hvor alting kører, som vi kender det fra mange andre actionfilm, og hvor en af hovedbeskæftigelserne for tilskueren unægtelig bliver at kommentere usandsynligheder og tåbeligheder i historien.

  Fantastisk action
  Men det gør ikke filmen direkte dårlig. Der er masser af fantastisk action, som er dygtigt fabrikeret, og man kommer ikke uden om, at dét i sig selv er et enormt plus. Det meste af historien foregår i og omkring en rutebus, hvorunder en gal mand har placeret en bombe. Man savner muligvis nogle skift i både tempo og location, således at de vilde actionsekvenser kunne blive endnu mere nervepirrende og overraskende.

  Opfindsomt plot
  Plottet er dog faktisk forholdsvis opfindsomt: Filmens skurk vil have $3,7 millioner udleveret. For at sikre sig at ingen snyder, har han placeret en bombe under en bus, der aktiveres så snart bussen kører over 50 m/h. Herefter vil bomben sprænge i det sekund, bussen kører under 50 m/h, og det bliver en sag for filmens helt Keanu Reeves at få sig selv og bussens godt 20 passagerer ud af dén knibe.
   

  Bussen, der aldrig stopper

  Da han stiger ombord, farer en forbryder imod ham og beordrer bussen stoppet, men Reeves forklarer ham, at det ikke er ham, han er ude efter. (Se, nu lægger jeg min pistol ind i lommen, jeg ved godt, du fortryder det, du har gjort, lille ven).

  En yndig chaufføse
  Men forbryderen når lige at skyde chaufføren et par gange, og den yndige (og meget selvstændige) Sandra Bullock tager i stedet rattet og får hermed dén opgave at styre bussen udenom alle forhindringer med over 50 m/h. Superskurken er med dem overalt, ved hjælp af kameraer, men heltene er (naturligvis) smartere end skurken, og snart er alle evakueret, uden at bombeeksperten har opdaget noget.

  Højt tempo uden pauser
  Sådan forløber "Speed": I et meget højt tempo uden pauser. Med mindre man kalder små kriser for afbrud: Bullock sidder og græder bag det store rat, og Reeves må ned i knæ og tage hende på skulderen:
   

  Trøstende ord

  "Jeg ved, hvad der er galt, du er glad for at du er i live. Da du så damen blive kørt over, tænkte du, at du var glad.. Men husk, det er ikke dig, der er skurken. Du er god nok!" Det er fantastisk, så trøstende den unge helt kan være, og hvilke ord!

  Masser af usandsynligheder
  Det er umuligt at se gennem fingre med de mange usandsynligheder. For det er virkelig usandsynligt, at bussen bliver ved med at køre et godt stykke over firs i timen, når der er hul i tanken, og man har set brændstofmåleren dale meget hurtigt. Faktisk burde tanken have været tom for længe siden, men der er åbenbart en 70 liters reservetank gemt et sted. Ellers var de jo alle sammen døde for længst.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1994, USA, Action, Eventyr, Krimi, Biler på film, 110 min.

  Dansk titel: Speed
  Instr: Jan De Bont Prod: Mark Gordon Manus: Graham Yost Foto: Andrzej Bartkowiak Klip: John Wright Mus: Mark Mancina
  Priser
  • AA - Bedste lyd
  • AA - Bedste lydeffektsklipning
  • AAN - Bedste klipning