Beach Rats (2017)

  En teenager forsøger at bevare macho-facaden over for sine venner, samtidig med at han prøver sine seksuelle grænser af med betydeligt ældre mænd.


  VANSKELIGT UDSPRING

  + PLUS: spil | stemninger | belysning | meget lidt musik
  -MINUS: lidt for fantastiske plot-udviklinger

   

  Hér er begær mellem mænd skrevet og instrueret af en kvinde: "Beach Rats" er således homofilm med et ekstra twist, og man kan finde det forfriskende med nye øjne og vinkler på ofte klassisk formidlede minoritets-temaer. Med dette for øje er filmen dog påfaldende lig en homoseksuel mands tilgang til stoffet. Eliza Hittman har i hvert fald fuld fokus på den unge krops æstetik og skønhed - og dyrkelsen af den som skulpturelt lystsymbol.

   

  En dør på klem

  Frankie er teenager og hænger ofte ud med vennerne i Brooklyn. Hvad vennerne ikke ved, er, at Frankie hjemme ved computeren er ved at åbne en dør på klem til en ny verden - det spirende begær rettet mod ældre fyre. De første forvirrede chats udvikler sig snart til dates IRL, og her bliver Frankie bekræftet i, at det er mænd, han vil have.

   

  Den ultimative begejstring

  Det ændrer dog ikke ved, at han samtidig dater den smukke Simone. Hun er prompte faldet for hans drengede charme med de maskuline træk. Problemet er "bare", at Frankie har uhyre svært ved at finde den ultimative begejstring, når han er sammen med hende. Det er en meget svær balance - og samtidig klart de bedste sindsstemnings-beskrivelser i filmen.

   

  Som alle de andre

  Skismaet mellem udadtil at ville være som alle de andre (særligt de ikke videre inkluderende gutter) og drømme om at kunne leve frit som bøsse er flot formidlet, både i de subtile stemninger og i Harris Dickinsons pragtfulde hovedrollepræstation. Lidt mere "eventyrlig" bliver lavbudgets-filmen, når den tager for mange sidehistorier ind. Her bliver Hittmans eget manuskript lidt for udflydende og fantastisk, særligt hen imod slutningen, hvor hadkriminalitet dukker op lidt ud af det blå,

   

  Enkel narrativ stil

  Betagende fritaget for underlægningsmusik fremstår "Beach Rats" i det store og hele ærligt i sin enkle narrative stil. Håndholdt kamera, naturlige belysninger (oftest tydeligt helt uden brug af kunstigt lys) og i et fint balanceret lyddesign, der gør brug af naturens egne lyde og kun i få scener anvender musik (andet end den, der indgår som en del af handlingen.)

   

  Rå sexscener

  Filmens sexscener bliver ikke for eksplicitte, men er samtidig tilpas rå. Intensiteten er til stede, og der er masser af meget kraftfuld energi i vekselvirkningen mellem Frankies nybegynder-generthed og hans perfekte krop, hvor man tillades at se lidt af det hele, uden at det bliver en dyrkelse af kommercielt dedikeret art.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2017, USA, Drama, Homoseksuelt tema, Teenagere, 98 min.

  Dansk titel: Beach Rats
  Instr: Eliza Hittman Prod: Brad Becker-Parton, Andrew Goldman, Drew P. Houpt, Paul Mezey Manus: Eliza Hittman Foto: Hélène Louvart Klip: Scott Cummings; Joe Murphy Mus: Nicholas Leone
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • SUNDANCE - Directing Award
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering