Les misérables (1978)

  Den klassiske historie om den uskyldigt dømte mand, der efter flugt fra fængslet kæmper en ihærdig kamp for retfærdigheden.


  DEN UHELDIGE BRØDTYV

  Denne tv-filmatisering af Victor Hugos kendte roman begynder lovende, udvikler sig effektivt spændende men taber tråden hen ad vejen, fordi historien ikke synes at variere ordentligt over sit tema. I begyndelsen af 1800-tallet kommer man i fængsel for at stjæle et brød, og fængselsinspektøren ser gerne, at fangerne får forlænget deres i forvejen urimelige straf.

  Uheldig brødtyv
  Jean Valjean er den uheldige brødtyv, der bliver dømt til fem års straffearbejde under den sadistiske og ubarmhjertige fængselsleder Javet. Jean Valjean forsøger flere gange at flygte, men bliver grebet igen og får forlænget sin straf med ti år. Efter 19 års fængsel lykkes det dog Valjean at undslippe. Fem år senere dukker Javet op i en velfungerende landsby - som politimester - og han skal introduceres for byens borgmester - en velklædt Jean Valjean!

  Skjult på nonnekloster
  Javet gennemskuer borgmesteren og udtænker en plan, der skal få Valjean til at melde sig selv. I ti år skjuler Valjean sig på et nonnekloster, og da han kommer ud fortsætter forfølgelsen.

  Troværdigt tidsbillede
  "Les misérables" byder på både stærkt skuespil og et troværdigt tidsbillede, bl.a. med fascinerende kostumer. Det meste af tiden hænger man opslugt på, men efter omkring en time synes alle mulige udviklinger i historien opbrugt, og filmen kører fast og gentager tidligere udfald. Det ødelægger dog ikke oplevelsen, der i det store og hele er alt andet end miserabelt. Allyn Fergusons iørefaldende musik forfølger tilskueren ligeså grundigt, som Javet forfølger Valjean - en irriterende og unødvendigt gentaget ørehænger.

  Mere end seværdig
  Man kan ikke undgå at opdage de talrige fejlklip og kiksede "overgange", (en ting der virkelig forfølger filmen). Smuk fotografering og flot scenografi er med til at gøre denne tv-film mere end seværdig.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1978, Storbritannien, Drama, Historie, 137 min.

  Dansk titel: Les misérables (tv)
  Instr: Glenn Caron Jordan Prod: Norman Rosemont Manus: John Gay Baseret på: roman af Victor Hugo Foto: Jean Tournier Klip: Bill Blunden Mus: Allyn Ferguson