Belle de jour (1967)

  En ganske almindelig gift fransk kvinde får lyst til at prøve kræfter med sin seksualitet og bliver deltidsprostitueret.


  DRIFTERNES SPIL

  Hvad sker der, når en kvinde mister den seksuelle besindelse og pludselig i al hemmelighed kaster sig ud i udskejelser, hun ikke selv aner, hvad indebærer? Det er hvad den franske instruktør, Luis Buñuel, forsøger at skildre i denne akavede film.

  En sær prostitution
  Kvinden, Séverine Serizy, beslutter sig af uforklarlige årsager til at opsøge en privat bordelmutter, så hun i dagtimerne kan fungere som prostitueret for de mænd, der kommer mere eller mindre fast i lejligheden.

  Kejtet & ulysten
  I starten er hun særdeles kejtet og ulysten, men dén går ikke. Mændene vil have fuld tilfredshed eller pengene tilbage. Og det dér med fuld tilfredshed kræver ofte nogle lidt særprægede udskejelser, som end ikke Séverines fantasi på forhånd havde turdet vende. Efterhånden stiger hele affæren stakkels Séverine til hovedet, og det er lige før, det går helt galt - men man fristes til at sige, at så havde hun selv været ude om det.

  Stærke drifter
  Det er en film med en stærk drift, ikke bare i historien men også i selve fremdriften. Det er tydeligt, at her vil der fortælles en historie ud over det sædvanlige. Man sidder bare tilbage med fornemmelsen af uafklarethed, ligegyldighed og, ja undskyld udtrykket, plathed.

  Tager sig selv gravalvorligt
  Eftersom filmen tager sig selv så gravalvorligt, at det nærmest sortner på lærredet, er det virkelig svært at finde den fornødne gnist i affæren, som kunne have givet filmen lidt liv og en egentlig retfærdiggørelse.

  Stiv i betrækket
  Skuespillerne er stive i betrækket og virker mange steder uinspirerede med en tam dialog. Sætter man sin lid til filmens tekniske udtryk, bliver man hverken skuffet eller imponeret.

  I en tynd tråd
  Man må holde fast i, at "Belle de jour" i sin samtid var lidt af en frækhed og en sensation, men det holder bare ikke, hvis produktets eksistensberettigelse ellers hænger i en tynd tråd.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1967, Frankrig, Italien, Psykologisk drama, 100 min.

  Dansk titel: Dagens skønhed
  Instr: Luis Buñuel Prod: Henri Baum, Raymond Hakim, Robert Hakim Manus: Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière Baseret på: roman af Joseph Kessel Foto: Sacha Vierny Klip: Louisette Hautecoeur
  Priser
  • BD - Bedste europæiske film