Jud Süss (1940)

  En jødisk mand ankommer til hertugdømmet Wuerttemberg i 1700-tallet og gør livet surt for folk og fæ.


  NAZI-PROPAGANDA-KITSCH

  Oplev denne klæbrige nazi-propagandafilm fra 1940, der - pakket ind i historiske kulisser og kostumer - grundigt forsøger at overbevise publikum om, at jøder kan man ikke stole på; de er pengegriske, morderiske og bagstræberiske - punktum.

  Kvalmende manifest
  Et uvidende publikum i 1940 kan sikkert have følt sig overbevist om, at budskabet var sandt. I dag står filmen som endnu et manifest på naziregimets kvalmende metoder. Betragter man "Jud Süss" som et historisk kostumedrama og altså vælger at ignorere det racistiske budskab, er der tale om en ganske kedelig men egentlig nydeligt drejet film.
   

  Intens fotografering

  Den historiske kulisse er for det meste utroværdig: papkasse-akustik og studiegulve dominerer. Enkelte on location-scener står imidlertid stærkt i en skarp og intens fotografering.

  Teatralske præstationer
  Skuespillerne brænder velsagtens for nazibudskabet og leverer teatralske præstationer til den store guldmedalje. Fascinerende vidnesbyrd - en film der er svær at bedømme uden om sit budskab, men karakteren afspejler udelukkende filmens tekniske og fortællermæssige niveau.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1940, Tyskland, Drama, Historie, Propaganda, 98 min.

  Dansk titel: Jøden Süss
  Instr: Veit Harlan Manus: Veit Harlan, Ludwig Metzger Baseret på: roman af J.R. George samt novelle af Wilhelm Hauff Foto: Bruno Mondi Klip: Wolfgang Schleif, Friedrich Karl von Puttkamer Mus: Wolfgang Zeller