Frantic (1988)

  Under en rejse til Paris får en mand stjålet sin kone. Hvordan skal han nu skaffe hende tilbage?


  MANDSMOD OG KVINDSMOD

  "Frantic" er når alt kommer til alt en pænt vellykket thriller med Harrison Ford i hovedrollen som den frustrede amerikanske læge, Richard Walker. Efter et brusebad i Paris kan han pludselig ikke finde sin kone.

  En fejl-kidnapning
  Det viser sig, at hun er blevet kidnappet, fordi en gruppe smuglere har forvekslet hendes kuffert med en andens. I kufferten ligger en værdifuld genstand, som smuglerne bare må have fingre i.

  Gennem fremmed storby
  Nu går den vilde jagt for Walker gennem den fremmede storby Paris for at finde efterladte spor. Han støder ind i den inciterende deltidsluder, Michelle, der med snarrådighed og en markant engelsk-fransk accent hjælper ham i jagten på kidnapperne. Mesterinstruktøren Roman Polanski fandt med denne film endelig en lejlighed til at instruere Harrison Ford, og han har faktisk fået en fin præstation ud af Hollywood-stjernen.

  Til grin i Paris
  Ford formidler nemlig den forvirrede, frustrerede og ulykkelige ægtemand flot. Han handler i panik, og han bliver nemt til grin i den fremmede by, hvor han ikke kender en eneste gade.

  Ærgerligt er det, at den absolut sidste replik i filmen ødelægger stemningen ganske gevaldig meget. Uden at gå i detaljer kan man røbe, at det rører sig om en udtalt amerikansk kliché. Det skulle åbenbart være lidt mere amerikansk, end Polanski mestrer det.

  Markant musik
  "Frantic" får hjælp af Ennio Morricones markante filmmusik, der giver begivenhederne et ekstra pift, så længe den ikke overtager styringen, og det sker heldigvis sjældent.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1988, Frankrig, USA, Thriller, Krimi, Mystik, 120 min.

  Dansk titel: Frantic
  Instr: Roman Polanski Prod: Thom Mount, Tim Hampton Manus: Roman Polanski, Gerard Brach Foto: Witold Sobocinski Klip: Sam O'Steen Mus: Ennio Morricone