Remember Me (2010)

  En håndfuld New York-skæbner med hver sit at slås med søger efter mening med livet.


  BETAGENDE DRAMA

  Dette amerikanske drama udgør en sjælden positiv overraskelse i en på alle måder ærlig og åbenhjertig fortælling om identitet og mening med livet.
   

  Seriøs iscenesættelse

  Der er dybde og perspektiv over Allen Coulters seriøse iscenesættelse af William Fetters manuskript. Alle de essentielle menneskelige følelser, som filmen beskæftiger sig med, skildres med stor grundighed og indlevelse. Og som en ekstra overraskelse leverer vampyr-stjernen Robert Pattinson en stærk præstation i hovedrollen som unge Tyler Hawkins.

  En vifte af New York-skæbner
  Filmen portrætterer en lille vifte af New York-skæbner, der væves ind i hinandens tilværelser på kryds og tværs af storbyen. I filmen åbningsscene ser vi, hvordan 11-årige Allys mor bliver brutalt myrdet - for øjnene af datteren.
   

  En broget familie

  10 år efter er Ally blot en vigtig brik i en bredere handling, der primært følger Tyler Hawkins og hans brogede familie. Tyler kæmper en næsten umulig kamp for at få vækket sin karrierefar af et tungt overarbejde og en fortrængt sorg, efter at Tylers bror begik selvmord.
   

  Smittende livsglæde

  Meget af Tylers åbenhjertighed og smittende livsglæde får først for alvor gunstige kår, da han forelsker sig i den nu voksne Ally. De har jo begge deres at slås med, og denne gensidige forståelse rammer filmen flot i en fredelig skildring af kærlighedens helbredende favntag.

  Betagende roligt
  Filmens force ligger primært i den betagende rolige tilgang til den psykologisk komplekse historie. Ud over en blid filmmusik, der aldrig bliver dominerende, er filmen renset for pomp og pragt. Det er udstrålingerne indefra, der er i fokus, og Allen Coulter tager sig den nødvendige tid til de mange dramatiske begivenheder.
   

  Bemærkelsesværdige præstationer

  Der er bemærkelsesværdige præstationer blandt langt de fleste skuespillere. Ud over Pattinsons pragtpræstation er Emilie de Ravin smukt naturlig som hans traumatiserede kæreste. Pierce Brosnan er fænomenal som Tylers forstenede far, ligesom Emilies far spilles med skarpe kanter af Chris Cooper.

  Byens særlige puls
  Samtidig spiller New York en central rolle i filmens udtryk. Byens mange facetter og den særlige puls indrammes stærkt i udramatiske billeder; uventet rørende perspektiveret i filmens fine slutning.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2010, USA, Drama, Romantik, Børn på film, 113 min.

  Dansk titel: Remember Me
  Instr: Allen Coulter Prod: Trevor Engelson, Nick Osborne Manus: William Fetters Foto: Jonathan Freeman Klip: Andrew Mondshein Mus: Marcelo Zarvos