The Brave One (2007)

  Efter et traumatisk overfald, hvor kæresten bliver dræbt og hun selv alvorligt kvæstet, vågner en kvinde op til en barsk og uslukkelig hævntørst.


  TABT PÅ GULVET

  Den irske instruktør Neil Jordan kommer her for alvor ud på dybt Hollywoodvand i en film, der - skal det vise sig - ikke kan bunde.


  En rigtig Hollywood-genrefilm
  "The Brave One" er en rigtig Hollywood-genrefilm: Action, krimi, thriller med hævntema og usandsynlighedernes twists & turns. Det kunne måske udvikle sig til noget lidt ud over det sædvanlige lagt i hænderne på en mere kunstnerisk indstillet instruktør? Det havde man grund til at håbe på, men desværre udvikler filmen sig efter skabelonen - og kører til sidst helt af sporet.

  Lykken varer ikke evigt
  Jodie Foster spiller New York-radioværtinden Erica Bain, der kærester igennem med sit livs kærlighed. Men lykken står for at blive ødelagt for altid: I en mørk tunnel støder parret på et par ikke videre venligt stemte bøller, der snart gør det af med kæresten og sender Erica på hospitalet med alvorlige kvæstelser.

  Personligt hævntogt
  At kæresten er død, finder Erica først ud af, da hun vågner op efter flere uger i bevidstløshed, og den filosofiske radiovært har ikke tænkt sig at sidde på hænderne i sorg. Så snart hun er på benene, indleder hun et personligt hævntogt med en nyindkøbt 9mm-pistol i dametasken.

  Fortrolig med at slå ihjel
  Stille og roligt bliver Erica fortrolig med at slå ihjel, og snart er hun også ved at have fundet frem til de helt centrale bøller: Dem, der dræbte kæresten uden samvittighed. Men de helt centrale drab bliver truet af, at Erica er blevet gode venner med drabsbetjenten Mercer, der så småt er ved at have lugtet lunten.

  Visuelt flot film
  "The Brave One" er trods sin lidt for svulstige visuelle stil med det aktivt skævvinklende kamera en meget flot filmoplevelse, der troværdigt former en mørk og klaustrofobisk atmosfære omkring Ericas særlige destruktive sorg. Og lydbilledet følger ofte pænt trop ved ikke at lukke samtlige stilhedens oaser med lyddesign og musik - selvom dette i stigende grad bliver tilfældet.

  Absurd idiotisk slutning
  Jodie Foster og Terrence Howard står godt til hinanden i det usandsynlige good cop/bad cop-forhold. Bedst er Howard som den sympatiske drabsbetjent, men også disse gode takter falder totalt til jorden i filmens absurd idiotiske slutning - en stinker af de værre.

  Bundforudsigelig skabelon
  Det er i denne slutning, at filmen mister en hel stjerne og stort set al den troværdighed, der måtte restere uden om den bundforudsigelige Hollywoodskabelon. Jodie Foster blev nomineret til en Golden Globe for sin hovedrollepræstation, noget der kan undre en del set i lyset af filmens fastlåste skema, der ikke overlader noget til hverken kreativitet eller fantasi (særligt ikke hos skuespillerne).  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2007, USA, Thriller, Action, 122 min.

  Dansk titel: The Brave One
  Instr: Neil Jordan Prod: Susan Downey, Joel Silver Manus: Roderick Taylor, Bruce A, Taylor, Cynthia Mort Foto: Philippe Rousselot Klip: Tony Lawson Mus: Dario Marianelli
  Priser
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Foster)