Skagerrak (2003)

  To unge kvinder rejser rundt på må og få. Den ene dør, den anden bliver rugemor, og så går det hele i øvrigt i hårdknude.


  ÆRGELIGT TYNDT

  Her kan man opleve Iben Hjejle i en engelsktalende rolle som den rodløse rejsende Marie, der pludselig må forsøge at slå rødder, da hun bliver stillet en speciel opgave.

  Et usædvanligt tilbud
  Sammen med veninden Sophie ynder Marie at drikke sig fra sans og samling uden mål og med, men en dag bliver hun spurgt af en skotsk greve, om hun vil sikre arvefølgen ved at "gøre sønnen gravid". Sønnens egen kone kan nemlig ikke få børn.

  Stor belønning
  Det er selvfølgelig et usædvanligt tilbud, der kræver en del overvejelser, men belønningen er stor i form af talrige tusinde pund, så det ender med, at Marie siger ja til tjansen som rugemor. Efterfølgende sker der imidlertid en tragisk ulykke, hvor Sophie omkommer, og nu står Marie helt alene i verden med svære tanker og overvejelser.

  Rappe replikker og spøjse idéer
  Det kunne lyde som om, der var tale om en vældig dramatisk film, men "Skagerrak" er overvejende en komedie, der drøner derudad med rappe replikker og spøjse idéer.

  Påklistret
  Filmen befinder sig altså med et ben i både drama- og komediegenren, men den kommer skævt ind på begge to. Humoren er irriterende påklistret, charmen er lidt for pyssenysset og i det store og hele inspireret af søde amerikanske film, selvom Søren Kragh-Jacobsens stil er mærkbart europæisk.

  Et dramatisk kapitel
  Skuespillet er i sig selv et dramatisk kapitel: De to kvinder er begge alt for overspillende. Filmen er i forvejen mærket af, at den er "dansk international", hvilket man mærker i den ikke rigtigt gennemførte sammensætning af skuespillernationaliteter og locations.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2003, Frankrig, Komedie, Drama, Romantik, 102 min.

  Dansk titel: Skagerrak
  Instr: Søren Kragh-Jacobsen Prod: Bo Ehrhardt, Lars Bredo Rahbek Manus: Anders Thomas Jensen, Søren Kragh-Jacobsen Foto: Eric Kress Klip: Valdís Óskarsdóttir Mus: Jacob Groth
  Priser
  • BD-N - Bedste birolleskuespillerinde (Gallagher)
  • RB-N - Bedste birolleskuespiller (Bremner)
  • RB-N - Bedste skuespillerinde (Hjejle)
  • RB-N - Bedste birolleskuespillerinde (Gallagher)
  • RB-N - Bedste special effects