Fat Chance (1991)

  En kvindelig teologistuderende findes myrdet, og meget peger i retning af, at hun er blevet forgiftet af en præst, der er modstander af kvinder i embedet.


  MORSE BLANDT PRÆSTER

  Ínspector Morse, sæson 5:

  Second Time Around (1991)

  Fat Chance (1991)

  Who Killed Harry Field? (1991)

  Greeks Bearing Gifts (1991)

  Promised Land (1991)

   

  Mens kirkeklokkerne bimler og glade rettroende går til alters, er der nogle grumme præstebagmænd, der tænker meget ukristelige tanker.
   

  Døden til alters

  En ung kvindelig præstestudine er netop gået i gang med sin afsluttende skriftlige eksamen, da hun får det dårligt og falder død om på gulvet. Kort tid inden sin eksamen har hun været til alters og har modtaget Kristi blod og legeme.
   

  En forgiftet kvinde

  Derfor går mange af Morse og Lewis' teorier på, at kvinden er blevet forgiftet, men beviserne er meget svære at fremskaffe. Det kommer efterhånden frem, at der i kirkens baglokaler opererer en hel sammenslutning af konservative præster, der arbejder meget målrettet mod kvinder i embedet.

  Sammenbidte præster
  Det er nærliggende at tro, at disse sammenbidte præster har mere end en aktie i kvindens død, men Morse får uhyggeligt svært ved at finde de afgørende beviser.
   

  Kirkelig dekadence

  I denne episode understreges den potentielle kirkelige dekadence så eftertrykkeligt, at man helt og holdent tror på historiens opbygning og udfald. Måske kunne dekadencen have været endnu mere udtalt, men episoden rummer alligevel gode billeder på overstrømmende menneskehad og kønsdiskrimination i en institution, der vel burde have meget åbne arme.

  Dekadent råmateriale
  Stemningen omkring hele dette moralske skisma er meget godt ramt, og man fornøjer sig over Morses og Lewis' besværlige færden rundt imellem præster, der alle tilsyneladende forsøger at dække over hinanden.
   

  Stærke stemninger

  Det er således i stemningerne bag motivet til drabet og den kirkelige insitution, at episoden står stærkest. Historien kunne have været mere nærgående med udgangspunkt i det dekadente råmateriale.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1991, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, 104 min.

  Dansk titel: Mord blandt de gejstlige
  Instr: Roy Battersby Prod: David Lascelles Manus: Alma Cullen Baseret på: karakterer af Colin Dexter Foto: Paul Wheeler Klip: Andrew Nelson Mus: Barrington Pheloung