The Oxford Murders (2008)

  En amerikansk udvekslingsstudent og en aldrende professor med speciale i sandsynlighed går sammen ind i opklaringen af en række mord.


  SELVHÆVDELSE

  Svulstigt og selvpromoverende fortalt thriller, der hurtigt gør det klart, at formen vægtes højere end indholdet, og filmoplevelsen bliver herefter. Det er den spanske instruktør, Alex de la Iglesia, der står for iscenesættelsen af dette britisk-amerikanske højspændingsfelt, og det går som ventet ikke stille for sig.

  Mord efter formler
  En amerikansk udvekslingsstudent i Oxford havner hurtigt i snavs, han ikke kan bunde i, da en morder på fri fod slår ihjel efter nøje udregnede formler. Formler og sandsynlighedsregning er netop udvekslingsstudentens speciale, og han går nu sammen med sin britiske professor ind i opklaringsarbejdet - mest fordi det er en spektakulær udfordring for deres kringlede hjerner.
   

  Meget faretruende

  Det bliver hurtigt meget faretruende. Kan det umage makkerpar klare skærene og stoppe morderen, inden ligene hober sig op? Der skal ikke gå mange minutter af filmen, før man er helt klar over, hvilken type instruktør, der står bag.

  Form over indhold
  Det er en iscenesætter, der vægter formen langt over indholdet. Kameraet er i næsten konstant bevægelse, klipningen er hektisk. Og prøv at tælle antallet af skud, hvor der ikke er sat en kunstfærdig trepunktsbelysning. Du når måske 10 i løbet af hele filmen.

  Selvhævdende stil
  Der er virkelig tale om en tåbelig, krukket og selvhævdende stil, der er fatalt krukket - hvilket smitter af på både plot og skuespil. Læg hertil at hele filmen er spanket af underlægningsmusik og et kækt lyddesign, der overlader højst et minut til fantasien.

  Selvfede petting-lege
  Ingen af de ellers etablerede skuespillere har en jordisk chance for at få vejret i de la Iglesias selvfede petting-lege. Både Elijah Wood og særligt John Hurt er skygger af sig selv. Forståeligt nok, filmens stil taget i betragtning.

  Drukner i krukkeri
  Det er særdeles vanskeligt at blive revet med af mordgåderne i filmen. Måske ligger der i det matematisk kongeniale en art fascination, men ikke engang dette aspekt er dyrket og drukner ligesom alt andet i flamboyance og krukkeri.



  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2008, Spanien, Storbritannien, Frankrig, Thriller, Mystik, Seriemordere, 108 min.

  Dansk titel: The Oxford Murders
  Instr: Álex de la Iglesia Prod: Álvaro Augustin, Mariela Besiievski, Gerardo Herrero, Álex de la Iglesia, Elena Manrique Manus: Álex de la Iglesia Baseret på: roman af Guillermo Martinez Foto: Kiko de la Rica Klip: Alejandro Lázaro Mus: Roque Baños