Breakout (1975)

  En ung, amerikansk kvinde engagerer en tvivlsom pilot i forsøget på at få sin uskyldigt fængslede mand ud af et mexicansk fængsel.


  FORSTEMMENDE RINGE

  Det kommer som lidt af en overraskelse, at denne action/fængselsfilm i dén grad ikke leverer varen. Filmens danske titel, "Manden uden nerver", vil man meget nemt kunne omsætte til "filmen uden nerver", for der er reelt ikke én eneste scene, der kan få tilskueren til overhovedet at løfte et øjenbryn.

   

  Ubestemmelig blanding

  Tværtimod udvikler "Breakout" sig forbløffende hurtigt til at være en ubestemmelig blanding af action, farce og en ensom kvindes kamp for at få fyret op under mænd, så retfærdighden kan ske fyldest. Det er Jill Ireland - i filmens mest jammerligt vaklende præstation - der er på den næsten umulige opgave, men hun skal nok sejre, for hun vil have sin uskyldigt fængslede mand hjem igen, koste hvad det vil.

   

  Filmisk tomgang

  Charles Bronson spiller den tvivlsomme pilot, der hyres til opgaven af kapre Robert Duvalls uskyldigt mexicansk fængslede hjem i kvindearmene igen. Det går der rigtig meget forberedelsestid - og filmisk tomgang - med, lige indtil det alt andet end forløsende (endsige spændende) superklimaks.

   

  Leverer ikke varen

  "Breakout" leverer ikke på actiondelen, fordi iscenesættelsen stort set ikke ejer for fem flade øre fornemmelse for timing og nerve. Den leverer heller ikke på fængselsfilm-fronten, bl.a. fordi der aldrig etableres en stemning, som kan engarere tilskueren. Og så er der love, dén imellem Duvall og Ireland, og den er bare slet ikke gnistrende udi det troværdige.

   

  Håbløst bundniveau

  Selveste John Huston er kaldt ind til en birolle som cigarrygende (selvfølgelig) millionær, men heller ikke han kan rykke ved det håbløse bundniveau. Meget symptomatisk er den ellers altid fremragende Jerry Goldsmiths filmmusik til denne film helt og aldeles anonym, ja decideret kedelig.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1975, Action, Fængselsfilm, Fly på film, 96 min.

  Dansk titel: Manden uden nerver
  Instr: Tom Gries Prod: Robert Chartoff, Irwin Winkler Manus: Howard B. Kreitsek, Marc Norman, Elliott Baker Baseret på: bog af Warren Hinckle Foto: Lucien Ballard Klip: Bud S. Isaacs Mus: Jerry Goldsmith