Teräsvaari (2015)

  En ældre finsk vægtløfter med fire guldmedaljer i bagagen insisterer på at deltage i VM i Argentina, selvom han er skadet.


  NORDISK TONE

  Vægtløftning for seniorer har en særlig sprød appeal, og i denne finske dokumentar tilføres de aldrende løft oven i købet en spændingskurve, da en garvet verdensmester vil vinde igen, sine skavanker til trods.

  Nordisk i tonen
  Nordisk og især finsk i sin tone: Afdæmpet, afventende og uden at diktere nogen form for stemning. Det er gammelfars film, og hans vægtløfterhistorie fortælles fint og raffineret. Klogt nok er det meste af filmen således også fritaget for musik.

  Udtryksløse ansigter
  I det store og hele er ansigterne i filmen ligeså udtryksløse som de vægte, der bliver løftet. Men lige bag det hvide skæg gemmer der sig alligevel en charme, der langsomt tvinges frem, efterhånden som spændingen også udløses.

  Underfundig humor
  Dokumentarfilmen besidder en underfundig humor, der særligt opstår i de store vægtløfterbrøds omgang med bessefar. Tilskueren forlader i hvert fald filmen med et smil på læberne.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2015, Finland, Dokumentar, Sport, 74 min.

  Dansk titel: Iron Grandpa
  Instr: Janiv Oskar
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation