The Butcher Boy (1997)

  Francie Brady er en tidligt moden, irsk, 12-årig dreng, hvis fregnede og manisk muntre ansigt dækker over en voldsom følelsesmæssig uligevægt.


  DET KRINGLEDE VÆSEN

  Mens opening credits præsenteres på en baggrund af muntre tegneseriebilleder ånder alt idyl, men tegneserie-udsnittene er også et frækt og fantaserende billede på hovedpersonens kringlende væsen. I 1962, mens Cubamissilkrisen eskalerer mod et nervepirrende klimaks, er en anderledes bombe indstillet til at sprænge i luften i en lille irsk landsby.

  I en fantasiverden
  Francie Brady er en tidligt moden 12-årig dreng, hvis fregnede og manisk muntre ansigt dækker over en voldsom følelsesmæssig uligevægt. Francie lever i en fantasiverden med tegneseriehelte og science fiction-tvserier og med god grund: Hans mor er kronisk deprimeret, hans far lever i en evig alkoholrus.

  Stiler mod at blive en gris
  Brady-familiens onde nabokone Mrs. Nugent skal desuden hele tiden minde Francie om, at han og hans familie ikke er mere værd end en flok beskidte grise. Så en gris er, hvad Francie stiler imod at blive. Efterhånden som Francie bliver afvist af alle dem, han elsker, løber hans vrede løbsk og ender i et udbrud af forfærdende vold.

  Mystik og ironi
  Den irske instruktør Neil Jordan formidler overbevisende den besværede Francies drømmeverden. I mystiske og ironiske øjeblikke taler drengen med sit eget indre i skikkelse af Jomfru Maria - eller sågar med filmens fortæller, Francie selv som 25 år ældre.

  Akavet stil
  Det er dog svært helt at blive dus med filmens akavede stil, og efterhånden som dramatikken tager til, tiltager også mystikken i en sådan grad, at der dårligt nok synes at være virkelighed indblandet.

  Vanviddet på nerverne
  Knægtens vanvid begynder at gå tilskueren på nerverne, og hans ivrige sindstilstand drukner snart i overlæssede scener fyldt med religiøs symbolik.

  Enevældig karakter
  Den debuterende Eamonn Owens er bemærkelsesværdig i hovedrollen, men han får aldrig rigtigt modspil, og hans rolle får i løbet af filmen en overdreven enevældig karakter, at man bliver træt af den.

  Menneskedyret
  Som dansker mindes man måske Carsten Rudolfs beslægtede Menneskedyret (1995), hvor en tilsvarende uligevægtig knægt gør oprør mod sin vanrøgt og bl.a. finder en smule trøst blandt køerne på det lokale slagteri.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1997, Irland, Drama, Komedie, Børn på film, Coming of Age, 106 min.

  Dansk titel: Slagterdrengen
  Instr: Neil Jordan Prod: Redmond Morris. Stephen Wooley Manus: Neil Jordan, Patrick McGabe Baseret på: roman af Patrick McGabe Foto: Adrian Biddle Klip: Tony Lawson Mus: Elliott Goldenthal
  Priser
  • BERLIN - Silver Bear
  • BERLIN - Special Mention Eamonn Owens
  • BERLIN-N - Golden Bear-nominering