Viceværten (2012)

  En drikfældig og mavesur vicevært får en uventet gave forærende, da der pludselig ligger en tavs ung kvinde på gulvet i en tom lejlighed.


  ABSURD FINESSE

  Et af Kim Fupz Aakesons mere aparte manuskripter ligger til grund for denne spidsfindigt interessevækkende, men også mere end almindeligt absurde dramakomedie.

  Glimrende skuespil
  Det er en film, der kan og vil overraske gennem det usandsynlige scenarie, og at historien bliver både tyg- og slugbar skyldes ikke mindst en stribe virkelig glimrende skuespillerpræstationer.

   

  Alle er nogle røvhuller!
  Viceværten Per er et meget utilfredst menneske, der synes at alt og alle omkring ham er nogle røvhuller, og han hader sit job. En dag overraskes han i en tom lejlighed af en meget ung og nøgen kvinde, der smilende ligger og vrider sig på gulvet. Velvillig - og tilsyneladende stum.
   

  En helbredende effekt

  Per tøver ikke med at "kræve betaling for huslejen", og sex bliver herefter mere reglen end undtagelsen. Da Per ikke kan holde sagen hemmelig for sine kammerater, udvikler bolleriet sig snart, og det skal vise sig, at den velvillige kvinde øjensynlig har en helbredende effekt på sygdomme.

  Drøm eller virkelighed?
  Drømmes der, eller er det virkelighed? Dette spørgsmål besvarer sådan set sig selv ret hurtigt, når man er vidne til filmen - men omvendt drives man effektivt med ind i det absurde teater, hvis virkninger på de sammenbidte hverdagens helte og skurke er enorm.

  Velfungerende
  Under alle omstændigheder ligner "Viceværten" intet, man har set før, og man bliver gang på gang positivt overrasket over, hvor fint det aparte plot faktisk fungerer.

  Stor præstation
  Som nævnt er skuespillet her en vigtig faktor. Bedst er Lars Mikkelsen, der rammer både den fuldbyrdet utilfredse og nyseksualiserede førsteelsker med elegance og dybde. Særligt i forholdet til sønnen slår spillet gnister.

  Sjove og skæve typer
  Men også Pers to kammerater former sjove og skæve typer i Nikolaj Kopernikus’ og Tommy Kenters elskelige portrætter. Julie Zangenbergs præstation er omvendt svær at blive dus med, men man må tage hatten af for det gennemførte i det aparte spil.

  Akustisk ro
  Filmen vinder også point på sin diminutive brug af filmmusik - langt de fleste scener er præget af en akustisk ro, der i langt højere grad, end støj og musik ville have gjort det, bakker de absurde finesser op. Den hårfine balance i omgangen med sygdomstemaet kammer desværre et par gange over, hvor det er uklædeligt og mangler respekt.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, Danmark, Drama, 88 min.

  Dansk titel: Viceværten
  Instr: Katrine Wiedemann Prod: Ib Tardini, Vinca Wiedemann Manus: Kim Fupz Aakeson Foto: Lars Reinholdt Jensen Klip: Molly Malene Stensgaard Mus: Kristian Eidnes Andersen
  Priser
  • BD-N - Bedste skuespiller (Mikkelsen)
  • RB-N - Bedste skuespiller (Mikkelsen)
  • RB-N - Bedste birolleskuespiller (Kopernikus)