Greeks Bearing Gifts (1991)

  Morse havner i sproglig og kulturel konflikt, da hans mordoffer var græsk kok, og mange mistænkte færdes i det græske miljø i Oxford og London.


  TOSPROGET KAOS

  Ínspector Morse, sæson 5:

  Second Time Around (1991)

  Fat Chance (1991)

  Who Killed Harry Field? (1991)

  Greeks Bearing Gifts (1991)

  Promised Land (1991)

   

  Morse og Lewis havner i noget af et tosproget kaos, da de skal efterforske mordet på en græsk kok. Kokkens forældre kan ikke et ord engelsk, og al kommunikation må foregå gennem en tolk, også selvom Lewis netop er begyndt at tage græskkurser sammen med konen.
   

  Stor irritation

  For Morse er det en kilde til stor irritation, at han ikke kan aflæse og forstå sine mistænkte på samme måde, som han er vant til. Han er i det hele taget ikke meget for de fremmede kulturers ganske anderledes kropssprog og fagter. Hans eneste holdepunkt er mundene; de siger alt det, som resten af ansigtet skjuler.
   

  Kulturelle sammenstød

  De kulturelle sammenstød fortsætter på vejen gennem den dræbtes netværk i det græske miljø, ikke mindst må Morse trækkes med almindelig græsk arrogance, da restaurantejeren viser sig at være både afvisende og sur. Efterhånden som opklaringsarbejdet har stået på i en rum tid, viser det sig dog, at gerningsmændene formodentlig skal findes i helt andre og ikke-græske kredse.

  Par ét og par to
  Episoden er både charmerende og vittig og en af de mere vellykkede i beskrivelsen af forholdet mellem Morse og Lewis. Der sker det banebrydende for serien, at vi får sat ansigt på Lewis' kone og sågar får lov at kigge ind i parrets dagligstue.
   

  Solo på privatfronten

  Relationerne par ét og par to imellem bliver således fremhævet i episoden; par ét må siges at være Morse og Lewis, mens par to er Lewis og konen, alt imens Morse som altid går solo på privatfronten.
   

  Overraskende historie

  Disse forhold giver anledning til flere gode scener Morse og Lewis imellem, samtidig med at Peter Nichols' raffinerede og overraskende historie vedbliver med at holde tilskueren opslugt.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1991, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, 100 min.

  Dansk titel: Den græske forbindelse
  Instr: Adrian Shergold Prod: David Lascelles Manus: Peter Nichols Baseret på: karakterer af Colin Dexter Foto: Paul Wheeler Klip: Andrew Nelson Mus: Barrington Pheloung