Prisoners (2013)

  To piger forsvinder sporløst, men da politiet ikke har beviser nok til at holde på den hovedmistænkte, tager en af fædrene sagen i egen hånd.


  FANGET I MØRKE

  På en velkendt formel brygges her en både stærk, mørk og afrundet mikstur af afmagt, selvtægt, had og vanvid: "Prisoners" er en smart thriller - og tilmed fejende flot. To piger krydser gaden alene, mens deres familier er sammen. Men de kommer ikke tilbage, og snart går alvoren op for alle: De er kidnappet.

  Manglende beviser
  Den indadvendt velklædte politiefterforsker Loki sættes på sagen. Han arbejder alene, men det bliver snart klart, at han må sætte den hovedmistænkte fri på grund af manglende beviser.

  Skinnet bedrager
  En af fædrene tager nu sagen i egen hånd, men der er vist ikke ret meget, der forholder sig, som man forestiller sig. Først i den højspændte slutning falder brikkerne på plads.

  En begavet film
  Det er på alle måder en begavet film. Mørket strømmer gennem hovedpulsåren som en evigt pumpende rædsel. Vanviddet lurer, og det skræmmende persongalleri, særligt på listen over skurke og mistænkte, er formidlet perfekt gennem følt spil.

  Højspændt elektrisk
  Musikken udgør mest en stemning: brummende mørke, der ikke dominerer lydbilledet. De fascinerende locations er valgt med omhu og forstærker det højspændt elektriske, der dominerer hele vejen igennem filmoplevelsen.

  Stærkt spil
  Langt de fleste skuespillere er sporet helt ind på den særlige frekvens, den der former den krybende uhygge. Som nævnt er skurke og mistænkte flot ramt, men også Hugh Jackman og Jake Gyllenhaal bidrager begge, som henholdsvis selvtægts- og politimand, til filmens forførende udtryk.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2013, USA, Thriller, Krimi, Mystik, 153 min.

  Dansk titel: Prisoners
  Instr: Denis Villeneuve Prod: Kira Davis, Broderick Johnson, Adaqm Kolbrenner, Andrew A. Kosove Manus: Aaron Guzikowski Foto: Roger A. Deakins Klip: Joel Cox, Gary D. Roach Mus: Jóhann Jóhannsson
  Priser
  • AAN - Bedste fotografering