Dekalog, dwa (1990)

  En gravid kvinde spørger overlægen til råds. Mens hendes mand ligger dødssyg, har hun set en anden mand og vil nu vide, om hendes mand overlever.


  ET SPØRGSMÅL OM TILLID

  Sammenhængende i denne serie:

  Dekalog, jeden (1990)

  Dekalog, dwa (1990)

  Dekalog, trzy (1990)

  Dekalog, cztery (1990)

  Dekalog, piec (1990)

  Dekalog, szesc (1990)

  Dekalog, siedem (1990)

  Dekalog, osiem (1990)

  Dekalog, dziewiec (1990)

  Dekalog, dziesiec (1990)

   

  Den polske instruktør Krzysztof Kieslowski skabte for polsk tv ti film af cirka en times varighed – en film for hvert af de ti gammeltestamentlige bud. Kieslowski interesserede sig for de ti bud, fordi de på så elementær og præcis måde signalerer enkle og uundgåelige menneskelige konflikter.
   

  Overlægens dilemma

  I Dekalog 2 konfronterer Kieslowski os med en overlæges dilemma: På sin intensivafdeling har lægen en bevidstløs patient, der svæver mellem liv og død, og hvis hustru Dorota Geller nu forlanger vished om, hvorvidt manden vil overleve. For hun er selv i den meget vanskelige moralske situation at skulle afgøre, om hun skal have sin graviditet afbrudt eller ej.
   

  Et religiøst ærinde

  Det er nemlig ikke ægtemanden, der er far til barnet. Og hvis hun får barnet fjernet, vil hun ikke kunne blive gravid igen. Lægen afslår i første omgang blankt, eftersom han ikke er i stand til at afgøre sagen ud fra medicinske data, og heller ikke har det fjerneste lyst til at spille Vorherre. Han røber på hendes direkte spørgsmål, at han tror på Gud.
   

  Barnets skæbne

  Da fru Geller til sidst kommer i den desperate situation, at hun skal afgøre sit barns skæbne inden næste dag, opsøger hun overlægen på afdelingen – og tvinger ham til at røbe, at metastaserne i patienten har bredt sig så meget, at der ikke er noget håb. Han vil dø. Og på hendes forlangende sværger han ligefrem på det.

  Ensomhed og isolation
  Kieslowskis ti film er først og fremmest ti historier, der alle samler sig om et genkendeligt menneskeligt problem – og gør det i en fortællestil, der netop lyser af respekt for det varigt virkelige, det uomgængelige i menneskers liv: Kærligheden, samvittigheden, ensomheden, jalousien, tvivlen, troen og viljen til besiddelse.
   

  Trøstesløst udgangspunkt

  Dekalog 2 tager som alle filmene i serien udgangspunkt i et trøstesløst socialt boligbyggeri. Her bor både lægen og fru Geller, og boligblokken bliver endnu engang udtryk for ensomhed og isolation – et gennemgående og meget markant træk i filmene.

   

  Sammenbidt smerte

  Historien besidder en sammenbidt smerte, der kommer til udtryk både i de to hovedrolleindehaveres fantastiske spil og i Kieslowskis barbariske visuelle stil, hvor ingen overflødige effekter generer eller overdramatiserer. Dramaet ligger under huden og rammer så meget desto hårdere.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, Polen, Psykologisk drama, Musik, Drama, 56 min.

  Dansk titel: Dekalog 2 (tv)
  Instr: Krzysztof Kieslowski Prod: Ryszard Chutkowski Manus: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz Foto: Edward Klosinski, Wieslaw Zdort Klip: Ewa Smal Mus: Zbigniew Preisner