Far til fire på Bornholm (1959)

  Onkel Anders vinder 5000 kr. i lotteriet, og familien drager til Bornholm, hvor Søs’ mand samtidig har fået et lægevikariat.


  FERIEØSHYGGE

  De originale Far til fire-film:
  Far til fire (1953)
  Far til fire i sneen (1954)
  Far til fire på landet (1955)
  Far til fire i byen (1956)
  Far til fire og onkel Sofus (1957)
  Far til fire og ulveungerne (1958)
  Far til fire på Bornholm (1959)
  Far til fire med fuld musik (1961)
  Far til fire i højt humør (1971)

  En af de mere vellykkede og hyggeligt afdæmpede i Far til fire-serien er dette syvende af otte skud på stammen.

  Skønne øjeblikke
  Selvom historien er lovligt vattet og i mange sammenhænge mest af alt minder om en turistreklame for Bornholm, er der alligevel en række skønne øjeblikke, der tilsammen former en mild og afrundet film.
   

  Et mirakel?

  Alt tyder på, at der ikke er råd til sommerferie i år. Men så vinder Onkel Anders 5000 kr. i lotteriet, og hele familien drager til Bornholm, hvor de skal bo i telt. Her møder Lille-Per en jævnaldrende dreng, der sidder i kørestol, fordi han er lam i benene. Det er synd for drengen, og Lille-Per forsøger gennem en dramatisk hændelse at reaktivere vennens førlighed, hvad han har hørt er muligt gennem Søs’ lægemand.

  Aparte komisk
  Dette dramatiske islæt er filmens mest aparte komisk lattervækkende, men samtidig umiddelbart forførende i al sin naive dumhed.

  En film i filmen
  Et andet dramatisk og temmelig kejtet element finder sted, da det meste af familien dumper ned i en Films-Optagelse, hvor en kolerisk instruktør og et par stars med nykker pludselig udgør en film i filmen.

  Velafmålt
  Ellers sker der bestemt ikke det vilde i filmen, og det er ganske velafmålt. Peter Malberg præsterer med ubetalelig udstråling i en lang og virkelig rørende alenescene hjemme i køkkenet.

  Filmens sange varierer fra det kvalmt råvamle i Ib Mossins gruppeakkompagnerede hyldest til livet i kvindefavnen til den forførende børnevenlige dyresang.

  Ny Søs
  Søs spilles her for første gang - og hæderligt - af Else Hvidhøj.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023