Airport (1970)

  En terrorist har i sinde at sprænge en bombe ombord på et fly - og akkompagneres af et hav af sidehistorier.


  NØDLANDINGER PÅ STRIBE

  Sammenhængende film:

  Airport (1970)

  Airport 1975 (1974)

  Airport '77 (1977)

  The Concorde... Airport '79 (1979)

   

  Tematisk beslægtede 70’er-film:
  Airport (1970)
  The Poseidon Adventure (1972)
  Earthquake (1974)
  The Towering Inferno (1974)

  The Hindenburg (1975)

  Beyond the Poseidon Adventure (1979)


  Katastrofefilmen "Airport" blev en stor kommerciel succes, og flere film i samme genre fulgte i kølvandet, bl.a. tre Airport-sequels og filmene listet ovenfor. Af de listede katastrofefilm er "Airport" den i særklasse mindst sammenhængende.

  Nødlandinger på stribe
  I USA oplever man den værste snestorm i mands minde, og for lufthavnen og dens ledelse skal dette vise sig at blive et stort problem. Et fly kører nemlig fast i snemasserne og kan umuligt komme fri igen. Nu skal alle andre rutefly lande på nødbane 22, indtil det fastkørte fly er blevet gravet fri. Men dét er ikke den største katastrofe i filmen.

  Uvejr på alle fronter
  Mel Bakersfeld skal som kopilot ud i uvejret på en rejse til Rom. Han har netop gjort en stewardesse gravid, og nu ved parret ikke, hvad de skal gøre med det kommende barn. På land er Mels (oversminkede, pelsklædte) frue blevet godt og grundigt sur på sin mand og ønsker skilsmisse. Men det er heller ikke katastrofen i filmen.

  Sød dame med sjov hat
  En sød, gammel dame med en sjov hat bliver meldt til flyselskabet Trans Globals ledelse, ledet af Mel Bakersfeld og en fiks, lady-like underdirektør. Den søde, gamle dame viser sig nemlig at have rejst mange gange som blind passager med Trans Global. Hun har brugt beskidte kneb såsom at fortælle personalet løgnehistorier. Det kan selskabet selvfølgelig ikke have, men Mel tager det nu helt pænt. Det er for resten heller ikke katastrofen i filmen.

  En bombe i tasken
  En passager ved navn Guerrero viser sig at være tidligere psykiatrisk patient, og han har en bombe i tasken! Hans stakkels kone nede på land har fortalt ledelsen i Trans Global, at hun er nervøs for sin mand. Han havde nemlig løjet for hende om sin rejse. Og en vagt i lufthavnen mistænkte også manden, fordi han så nervøs ud. Men det er utrolig nok heller ikke katastrofen i filmen..

  Katastrofen er filmen selv
  Katastrofen i filmen er i overført betydning filmen selv. Den bliver aldrig nærgående, spændende eller troværdig. Det hele er billigt og skrabet fremstillet, staccato på "lavblus" igennem masser af små sidehistorier og med et hav af uvedkommende (og ofte pjattede) bipersoner.

  Svulstig fortællestil
  Fotograferingen og musikken er desuden overdreven svulstig, og man opnår aldrig en følelse af at være midt i noget som helst, andet end i en dårlig og alt for langtrukken film, der ikke kender hverken sin komiske eller dramatiske besøgelsestid.

  Masser af nomineringer
  Helen Hayes vandt en Oscar® for bedste birollepræstation, og "Airport" nomineredes i ikke færre end 9 øvrige kategorier (bl.a. bedste film og bedste fotografering). I dag kan det mildest talt virke en anelse komisk, at filmen fik så meget kvalitetsopmærksomhed.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1970, USA, Katastrofefilm, Fly på film, 130 min.

  Dansk titel: Airport - vinger af ild
  Instr: George Seaton, Henry Hathaway Prod: Ross Hunter Manus: George Seaton Baseret på: roman af Arthur Hailey Foto: Ernest Laszlo Klip: Stuart Gilmore Mus: Alfred Newman
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AA - Bedste skuespillerinde (Hayes)
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Stapleton)
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste klipning
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste kostumedesign
  • AAN - Bedste lyd
  • GG - Bedste birolleskuespillerinde (Stapleton)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Kennedy)
  • GG-N - Bedste musik