Jetpiloter (1961)

  To brødre er i træning som jetpiloter. Hvis ellers de kan finde balancen mellem privat- og militærlivet, er der gode chancer for en karriere i luften.


  REN SPEKULATION

  Dansk films militærforherligelse tegnede store dele af produktionen op gennem 50’erne og 60’erne, og Anker Sørensens koldkrigs-actionkomedie, "Jetpiloter", føjer luftbårne helte til arsenalet af Soldaterkammerater og friske fyre i flåden.

  Ren spekulation
  Det er spekulationsproduktion, så det basker, og "Jetpiloter" bryder ikke ligefrem lydmuren med originale indfald. Faktisk er de reelt flotte luftoptagelser det eneste positive, der er at sige om filmen. Resten er gudsjammerlig farce og stereotypiserede intriger.

  Tungen lige i munden
  Ebbe Langbergs Ras og Henning Palners Jan er brødre og begge på prøve som jetpiloter under Poul Reichhardts og Henning Moritzens strenge overvågning. Det gælder om at holde tungerne lige i munden, når øvelserne går i luften, og samtidig skal man ikke dumme sig på landjorden, når pigefristelserne melder sig.

  Ranke og stoute mænd
  Det slås fast fra start, at det er ranke og stoute mænd, der repræsenterer det danske flyvevåben, selvom Ebbe Langberg er lidt moralsk flosset i kanten til at begynde med – men det kan ændre sig, særligt hvis han lærer det på den hårde måde med kæft, trit og nærdødsoplevelser.

  Drivende propaganda
  Ingen af skuespillerne kan stille noget op i den drivende propaganda, og særligt d'herrer med magt, Reichhardt og Moritzen, står stift på en baggrund af ensidigt skønmaleri. Kærligheden og kurmageriet er helt uden troværdighed, og de barske dramaer i luften har tabt pusten, før ilten bliver knap.

  "Burde skydes ned"
  "Dén film burde skydes ned," skrev en anmelder, mens andre var fortryllet af de "Fantastiske billeder". Men generelt blev filmen dårligt omtalt med overskrifter som: "Spildte kræfter", "Ingen luft under vingerne", "Slap i slipstrømmen" og "Mavelanding."

  Glansbilledfilm
  Ib Glindemanns musik væver sig romantiserende sammen med de idylliserende pangfarver. "Jetpiloter" er et skoleeksempel på glansbilledfilm, og herlighederne dør ud med brændstoffets slipstrømme i de flotte luftoptagelser, fotograferet af Georg Falktoft.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024