A Perfect World (1993)

  En mand er netop brudt ud af fængslet og tager en lille dreng med i bilen. De to udvikler et varmt venskab, men politiet er lige i hælene.


  DET VARME VENSKAB

  Clint Eastwood instruerer og spiller selv en af hovedrollerne i denne oprigtigt rørende film, men han har trukket sig noget tilbage for at give plads til fremragende Kevin Costner og en lille dreng, forførende spillet af T.J. Lowther.
   

  Det rigtige valg

  At Eastwood vælger netop Kevin Costner til denne følelsesladede rolle er nok ikke helt tilfældigt. Costner har det helt rigtige potentiale, og man glemmer ham sent for præstationen.

  Planlagt flugt
  Et par fanger bryder ud af fængslet og snupper en bil i deres planlagte flugt. Butch Haynes får dog hurtigt nok af sin medfange og kører videre alene. Butch samler den lille dreng, Phillip, op og behandler ham, som var han en søn. De to opbygger hurtigt et varmt venskab. Men det får ikke lov at vare evigt, for politiet under ledelse af den ihærdige Red Garnett gør alt for at få stoppet fangen på flugt.

  Livsbekræftende historie
  Meget af filmen foregår på vejene, men der er også spændende og smukke sekvenser fra naturen omkring. Det er en så livsbekræftende historie, at man hele tiden identificerer sig med hovedpersonerne og lever sig helt ind i hjertet på dem. Netop derfor er man ikke til at komme i nærheden af i samtlige 138 minutter.

  Sympati for skurken
  Det er så godt som umuligt ikke at sympatisere med Butch som den undslupne forbryder, og det bliver der heller ikke på noget tidspunkt lagt op til. Ganske vist bliver han væmmelig i en presserende scene hen mod slutningen, men det har en mening. Det kan den blødhjertede tilskuer sagtens gennemskue.

  Humor, kærlighed & varme
  Eastwood instruerer med en fin fornemmelse for humor, kærlighed og varme. Den overordnede stemning er glad, men samtidig lurer frygten for, hvad det hele skal ende med.

  Lovligt moralsk undertone
  Der er en del steder i "A Perfect World" med en moralsk undertone, hvilket falder lidt uden for den intense kerne. Således er mange bemærkninger lovligt belærende. Man sukker lidt over disse upassende steder i filmen, men det er så til gengæld også den eneste svaghed.
   

  En perfekt verden?

  Costner bliver en slags far for drengen, der er Jehovas vidne og ikke selv har mødt sin far. For drengen er tiden med Butch uden tvivl en perfekt verden.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1993, USA, Drama, Krimi, Thriller, Børn på film, 138 min.

  Dansk titel: A Perfect World
  Instr: Clint Eastwood Prod: Mark Johnson, David Valdes Manus: John Lee Hanock Foto: Jack N. Green Klip: Joel Cox, Ron Spang Mus: Lennie Niehaus