Smukke dreng (1993)

  14-årige Nick har det svært derhjemme og havner snart i kløerne på en gruppe småkriminelle banditter og trækkerdrenge, hvor livet risikerer at køre helt af sporet.


  SMUK DRENG PÅ AFVEJE

  Betragter man Carsten Sønders "Smukke dreng" som en film, der gerne vil agere socialrealistisk agitator for "samfundsproblemet" mandlig/børne-prostitution - og det er meget oplagt - bliver man slemt skuffet. Filmen er nemlig både mudret og lige dele kejtet berøringsangst og uden indsigt i miljøet.

   

  En varm krop

  Christian Tafdrup præsterer her som 14-årig ganske overbevisende i sin debutrolle. Han er den smukke dreng Nick, der ofte må klare sig selv. Moren er ikke rigtig på hans side, og efterhånden havner Nick blandt småkriminelle og trækkerdrenge, hvor han erfarer, at der i hvert fald er en varm (liderlig) mandekrop, man kan sove op ad, hvis alt andet glipper.

   

  Smuk dreng på afveje

  Men det er ikke lutter lagkage at sælge eller udleje sin krop (og sjæl), og hvis Nick troede, der var følelser med i spillet fra hans kunder, bliver han slemt skuffet. Han må op på hesten igen, havner i endnu dårligere selskab - for til sidst virkelig at gøre i nælderne. Det dér med at være smuk dreng på afveje i København er ingen svir.

   

  Desværre en fiasko

  Som tiltænkt sindbillede på en københavnsk underverden af gamle mænds rovdrift på mindreårige drenge er "Smukke dreng" desværre en fiasko. Langt de fleste små roller (drenge og unge mænd) spilles af amatører, der ikke overbeviser, og det gør troværdigheden endnu mindre. Så kan det godt være, at denne - Zentropas allerførste produktion - var en økonomisk usikker satsning, der krævede, at alle tog en for holdet, men det gør ikke resultatet mere  funklende.

   

  Uden sex

  Der er stort set ikke noget sex i filmen. Her holder man hænderne over dynen og fokuserer i stedet på Nicks statuarisk-perfekte drengekrop, hvor vandet fra bruseren perler forbi de stive brystvorter og videre ned over navlen og den perfekt markerede torso. Så har vi ikke sagt for meget, men flot er det, at 14-årige Tafdrup så modigt stiller nøgen op (man ser også flere gange i glimt hele hans figur i såkaldt full frontal nudity.)

   

  Kuldsejlet

  I voksenrollerne er Stig Hoffmeyers Ralf den mest gennemgående, men også denne mandsperson er alt for karikeret og kejtet sterotyp. Igen virker det først og fremmest som om, der mangler indsigt i den lyssky underverden, og det kuldsejler filmprojektet, reelt før første scene er sat i søen.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, Danmark, Drama, Teenagere, Homoseksuelt tema, 86 min.

  Dansk titel: Smukke dreng
  Instr: Carsten Sønder Prod: Peter Aalbæk Jensen, Ib Tardini Manus: Carsten Sønder Foto: Jacob Banke Olesen Klip: Henrik Fleischer Mus: Joachim Holbek
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation