Brazil (1985)

  I en overdrevet bureaukratisk og maskinel verden kæmper en mand for at få rettet en administrativ fejl og bliver fjende af staten.


  GILLIAM I TOPFORM

  Terry Gilliams "Brazil" hører ikke kun til blandt instruktørens mest vellykkede film, der er også meget knald på kedlerne i retning af samfundssatire, at der er mere end rigeligt stof til eftertanke. Hvor Gilliam ellers ofte overstyrer sine komiske film, lykkes han med "Brazil" med en beundringsværdig balance i det ellers meget kantede filmunivers.

   

  En flue i maskinen

  Jonathan Pryces Sam Lowry er en gennemsnitsborger med job i staten. Her er han garant for statsgaranteret akkurat sagsbehandling og papirarbejde. Alligevel går noget galt - en flue havner i maskineriet - og snart er noget så sjældent som en administrativ fejl med til at sende Lowry længere og længere ud i et vanvid, hvor selveste staten er efter ham.

   

  Energisk og farvestrålende

  Filmens tilgang til den bureaukratiske snurretops kafkaske heksekedel er vanvittigt energisk og farvestrålende. Det er herligt at opleve en Gilliam, der har fornemmelse for både alvoren, humoren og skævheden - og fundamentet under hele støbeprocessen - samtidig! 

   

  Emmer af fortællelyst

  Situationer med rod i "helt almindelige" menneskers omgang med systemet skrives og arbejdes ind i en kontekst, der emmer af fortællelyst fra første scene. Og det kan mærkes ikke mindst i skuespillet, hvor særligt de mindre roller lyner af indlevelse i absurditeterne.

   

  Funklende scener

  Her skal nævnes Robert De Niro i en fint balanceret, hyperkomisk rolle som "agent i aircondition", Bob Hoskins med øjne på stikker som hans konkurrent, og - måske allermest synkroniseret med filmens takt og tone - Jim Broadbents plastikkirurg, dr. Jaffe. Denne dr. Jaffe giver anledning til særpræget mindeværdige scener, når han "opererer" på gamle damer, og - i hvert fald midlertidigt - får dem til at ligne henrivende ungnymfer.

   

  Flakkende oplevelse

  "Brazil" er helt afgjort ikke en film for enhver smag, og man skal være indstillet på en flakkende oplevelse. Men det er netop sagens kerne, idet stakkels Sam Lowry jo netop kastes rundt mellem instanser, statsbagmænd og bureaukrater i sit i bund og grund helt ærlige og simple forehavende: At rette en bette administrativ fejl.

   

  Stort anlagt originalmusik

  Der er alt for meget tilstedeværelse af Michael Kamens stort anlagte originalmusik, men samtidig også scener af stor autoritet, hvor lyd og billede er i langt bedre og mere stille balance.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024