Breathless (1983)

  En temperamentsfuld ung mand med gang i "de nedre regioner" spiller hasard med lovens lange arm.


  DET VILDE LIV

  Sammenhængende film:

  À bout de souffle (1959)

  Breathless (1983)

   

  Her har man muligheden for at opleve Richard Gere i en rolle, der ligger et pænt stykke fra hans typiske gennemsnit. "Breathless" er en fri amerikansk genfortolkning af Jean-Luc Godards franske perle À bout de souffle (1959).

  Livet på høj oktan
  I "Breathless" spiller han den rebelske ung mand Jesse Lujack, der lever livet på meget høj oktan og på kant med loven. Hurtige biler - stjålne naturligvis - og hele tiden fuld kraft fremad på alle cylindre.

  Det vilde liv
  Men hans liv tager en ubehagelig drejning, da han efter en heftig biljagt kommer til at skyde en politibetjent. Nu er han for alvor efterlyst, men han fortsætter alligevel ufortrødent det vilde liv.

  Herligt vovet
  "Breathless" er herligt vovet af en amerikansk film at være. De erotiske scener er temmelig frække og ucensurerede; her er for engangs skyld ikke noget håndklæde svøbt om nøgenheden hele tiden. Richard Geres nedre regioner er sågar i billedet i korte glimt.

  God Gere-præstation
  Geres præstation er blandt hans absolut bedste, hér endnu både uspoleret og modig, og han får masser af glimrende modspil fra særligt Valerie Kaprisky i rollen som Monica.

  Frigjort
  I Jim McBrides rimeligt frigjorte iscenesættelse former der sig en festlig og lidt anderledes filmoplevelse, hvor der er plads til netop fri leg, og det mærker man som tilskuer. Det er selvfølgelig en helt anden type film end Godards 60'er-æstetiske klassiker, men den amerikanske udgave har alligevel en vis underkendt charme. Jack Nitzsche sørger for de ikke helt uefne musikalske toner.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1983, USA, Krimi, Action, Romantik, Biler på film, 93 min.

  Dansk titel: Åndeløs
  Instr: Jim McBride Prod: Martin Erlichman Manus: Jim McBride, L.M. Kit Carson Foto: Richard H. Kline Klip: Robert Estrin Mus: Jack Nitzsche