The Homesman (2014)

  En enlig chauffør turer gennem de vilde landskaber for at samle tre sindssyge kvinder op og fragte dem mod en mulig helbredelse.


  TØR GENRESTANDARD

  Skuespilleren Tommy Lee Jones er kommet sent i gang med karrieren som instruktør, og der er gået næsten ti år siden hans debut i 2005.

  På afveje
  Med den Guldpalme-nominerede "The Homesman" er han nysgerrigt dykket ned i westerngenren med en filmatisering af Glendon Swarthouts roman om sindssyge kvinder på afveje.

  En hest er en hest
  Vi er altså tilbage i Det vilde Vestens blomstringstid, hvor en hest var en hest, og kvinder var mest anvendelige til det hjemligt praktiske.

  Ud af lillemorrollen
  Men her bryder Mary Bee Cuddy ud af lillemorrollen ved at tilbyde sig som chauffør gennem de vilde landskaber for at samle tre sindssyge kvinder op og fragte dem mod en mulig helbredelse.

  Afdanket cowboy
  Med sig på rejsen får hun lidt tilfældigt den afdankede "cowboy" George Briggs. De to har bestemt ikke meget tilfælles, men hér er det Mary Bee der svinger pisken.

  Tør genrestandard
  "The Homesman" er i bedste fald tør genrestandard. Tommy Lee Jones evner ikke at bringe det potentielt hårrejsende vanvidsplot ud over rampen, og det meste af filmen svinger uskønt mellem drama og komedie uden på noget tidspunkt at finde sin rette hylde.

  Kedeligt
  Trods alt formidles budskabet med en vis pondus, og filmen er aldrig i decideret kæntringsfare, selvom den nok uden at fornærme mange må beskrives som regulært kedelig.

  Musikken dikterer
  Man forventer sig mere af Lee Jones og Hilary Swank som det skæve makkerpar, og Marco Beltramis stemningsmusik får i alt for høj grad lov til at diktere.

  Visuel tryghed
  Man læner sig mest op ad den visuelle tryghed i Rodrigo Prietos dygtige genrefotografering. Også her følger filmen den sikre sti - og er som helhedsoplevelsen ikke præget af de store overraskelser.

  Dansk islæt
  Med dansk islæt: Sonja Richter har et par overbevisende vanvidsudbrud, mens David Dencik som husbond ikke rigtig brænder igennem.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2014, USA, Frankrig, Western, Drama, Dyr på film, 122 min.

  Dansk titel: The Homesman
  Instr: Tommy Lee Jones Prod: Luc Besson, Peter Brant, Brian Kennedy Manus: Tommy Lee Jones, Kieran Fitzgerald, Wesley A. Oliver Baseret på: roman af Glendon Swarthout Foto: Rodrigo Prieto Klip: Roberto Silvi Mus: Marco Beltrami
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering