Bernard and Doris (2006)

  Den stinkende rige tobaksarving Doris Duke finder i sin nye homoseksuelle butler dén sparringspartner, hun længe har ledt efter.


  LØSE HÅNDLED OG DOLLARS

  + PLUS: spil | indlevelse | scenografi | nærvær
  -MINUS: ekstrem jazzmusik-anvendelse | flamboyance

   

  Skuespilleren Bob Balaban instruerer her med kyndig hånd Susan Sarandon og Ralph Fiennes i en historie inspireret af den virkelige verdens tobaksarving og hendes mange millioner.

  Savner godt selskab
  Doris Duke har alt og lidt til. Men hvad hun ikke har er godt selskab. Hendes snobberi og kantede facon frastøder de fleste, hvis hun da ikke selv har affejet dem med et "dur ikke" - uden at værdige dem et blik.

  Nødvendig tålmodighed
  Det ændrer sig, da hun får ny butler. Bernard Lafferty har den nødvendige tålmodighed og er også i en fase af sit liv, hvor han har brug for selskab på en professionel måde. De to opbygger et varmt venskab, og Doris fremelsker de flamboyante sider i den homoseksuelle Bernard, før sygdom får tag i hende.

  To fabelagtige præstationer
  "Bernard og Doris" vinder først og fremmest på to fabelagtige præstationer fra Susan Sarandon og Ralph Fiennes. Med stor indlevelse i en overfladisk verden, hvor det er utopisk at løbe tør for penge.

  Jazz-kvælertag
  Stilen i filmen er visuelt afdæmpet med fin fokus på de mange (rigmands)detaljer. Til gengæld er den konstant tilstedeværende jazz-musik lidt af et kvælertag på en ellers nærværende filmfortælling.

  Visuelt farvestrålende
  Der er mest identifikationskraft i filmens første halvdel. Herefter fjernes fokus uheldigvis noget fra nærheden og havner i stedet næsten totalt i en visuelt farvestrålende fremstilling af Bernards fremskyndede seksuelle opvågnen.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2006, USA, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, 103 min.

  Dansk titel: Bernard and Doris (tv)
  Instr: Bob Balaban Manus: Hugh Costello Foto: Mauricio Rubinstein Klip: Andy Keir Mus: Alex Wurman
  Priser
  • GG-N - Bedste tv-film
  • GG-N - Bedste tv-skuespiller (Fiennes)
  • GG-N - Bedste tv-skuespillerinde (Sarandon)