Soldier (1998)

  En toptrænet elitesoldat uden mange menneskelige egenskaber havner på en fjern planet, hvor han hjælper en gruppe hemmeligt herboende.


  KREATIVITET TABT PÅ GULVET

  Der er et stykke vej fra den særdeles vellykkede sci-fi-gyser Event Horizon (1997) fra året før til denne tematisk beslægtede "Soldier" - begge sat i scene med høj grad af kreativitet af billedmagikeren Paul W.S. Anderson.

   

  Begynder lovende

  "Soldier", der ellers begynder lovende med en række meget fine sci-fi-fremtidsscener, lider nemlig meget hurtigt under overfortællingens lag-på-lag-kvælertag. Masser af visuel ekstravagance, oceaner og atter oceaner af (overkomponeret) filmmusik, lettere manieret skuespil og - ikke mindst - en tåbelig og utroværdig historie.

   

  Sammenbidt Russell

  Kurt Russell kan her opleves i en af karrierens velsagtens mest sammenbidte roller. Han spiller elitesoldaten Todd, der helt fra vuggen blev udvalgt til et liv med en gun snarere end en sut. Og som voksen er han en uhyre effektiv - og meget lidt snakkesaglig - dræbermaskine.

   

  Skrald på fjern planet

  Efter at være blevet kasseret af sine samvittighedsløse befalende, havner Todd snart med "skraldebilen" på en fjern planet. Her er det meningen, at han skal rådne op mellem enorme dynger affald, men Todd er for det første ikke død, og så har han heller ikke i sinde at finde sig i den dårlige behandling.

   

  Enorme kræfter

  Snart erfarer Todd, at der bor en større klynge helt rigtige Jord-mennesker på planeten, og han skal snart vise sig at blive til stor hjælp med sine enorme kræfter - for de klamme befalende har nemlig sendt et hold Jord-soldater til planeten for at gøre kort process med hvad der måtte findes af liv derude.

   

  Haltende og halvhjertet

  Ærgerligt nok fungerer Andersons univers denne gang haltende og halvhjertet, og man er som tilskuer ikke med på præmissen - med undtagelse af de første ca. 20 minutter. Hér finder vi noget af den magi, som Anderson kan kreere, komplet med ekstravagante visuelle idéer, der bringer meget svævende temaer ned på jorden med deres lækre æstetik.

   

  Outrerede stemninger

  Hvad man kunne ønske sig langt mere af er dvælen ved de outrerede stemninger, der oser af atmosfære i al sin mærkværdigt yderlige rum-uhygge. I stedet bliver "Soldier" til en dumsmart actionfilm med knæfald for klichéerne. Connie Nielsens birolle som hjertevarm planet-husmor er tynd.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1998, Storbritannien, USA, Science Fiction, Action, Børn på film, 99 min.

  Dansk titel: Soldier
  Instr: Paul W.S. Anderson Prod: Jerry Weintraub Manus: David Webb Peoples Foto: David Tattersall Klip: Martin Hunter Mus: Joel McNeely