Nybyggarna (1972)

  Svenske nybyggere i Nordamerika forsøger at skabe sig en tilværelse og kæmper bl.a. mod hjemveen.


  DET NYE LAND

  Sammenhængende film:
  Utvandrarna (1971)
  Nybyggarna (1972)

  I anden del af filmatiseringen af Vilhelm Mobergs storroman følger vi Karl-Oskar og hans familie som nybyggere i Minnesota.

  Hjemve
  Karl-Oskars kone, Kristina, bliver ved med at føde parret nye børn og lider ind imellem af slem hjemve mod det smålandske.

  Voldsomt eventyr
  Karl-Oskars bror, Robert, fortsætter sin rebelske stil og drager med vennen Arvid på nye eventyr i håbet om at blive rig som guldgraver i Californien. Det skal vise sig at blive et meget voldsomt eventyr.

  Kæmpe projekt
  Instruktør Jan Troell imponerer gennem hele dette kæmpe projekt med sin stilsikre iscenesættelse, der er ganske tro mod det gigantiske romanforlæg.

  Ikke på kompromis
  Ikke på noget tidspunkt bliver der gået på kompromis. Selvfølgelig har Troell ikke mulighed for at være ligeså grundig, som Moberg er, men langt det meste kommer med - fortalt på en betagende måde, man sent vil glemme.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1972, Sverige, Drama, Western, Børn på film, 182 min.

  Dansk titel: Nybyggere
  Instr: Jan Troell Prod: Bengt Forslund Manus: Bengt Forslund, Jan Troell Baseret på: roman af Vilhelm Moberg Foto: Jan Troell Klip: Jan Troell Mus: Bengt Ernryd, Georg Oddner
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • BD - Bedste europæiske film
  • GG - Bedste udenlandske film
  • GULDB - Bedste skuespiller (Axberg)
  • GG - Bedste skuespiller (Zetterlund)