All Quiet on the Western Front (1979)

  1. verdenskrigs rædsler i og omkring skyttegravene beskrives med udgangspunkt i en gruppe soldaters kammeratskab.


  VEDKOMMENDE KRIGSDRAMA

  Filmatiseringer af Remarques roman:

  All Quiet on the Western Front (1930)

  All Quiet on the Western Front (1979)

  Im Westen nichts Neues (2022)

   

  Delbert Manns tv-filmatisering af Remarques verdenskendte roman bidrager overbevisende - om end noget usammenhængende - til visualiseringen af 1. verdenskrigs skyttegravshelvede.

  Slagmarks-helvede
  Filmen følger en lille gruppe soldater, hvis skæbne nærmest på forhånd ligger fast, da først de konfronteres med forholdene på slagmarken. Skyttegravskrigene var som bekendt ubeskriveligt blodige og giver den dag i dag ikke meget mening - (sådan er det nu engang med de fleste krige.)

  Op- og nedture
  Sideløbende med kampene fra skyttegravene følger vi et par af hovedpersonernes op- og nedture uden for soldaterlivet: Kærestesorger og dén slags. Det er filmens største svaghed, at denne kobling fungerer skidt.

  De ældste er bedst
  Blandt skuespillerne er de ældste bedst. Ernest Borgnine yder en elskelig og usædvanligt afdæmpet præstation som troppeførereren Stanislaus, ligesom altid gode Donald Pleasence er stærk som den iltre skolelærer.

  Mindre vellykket spil
  De unge spillere er der derimod ikke meget krudt i. Mange scener falder til gulvet på grund af halvhjertet spil, og det er meget ærgerligt i en film, der ellers ganske effektivt sætter tilskueren i en 1. verdenskrig-stemning.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1979, USA, Storbritannien, Krig, Krigsdrama, 150 min.

  Dansk titel: Intet nyt fra Vestfronten (tv)
  Instr: Delbert Mann Prod: Norman Rosemont Manus: Paul Monash Baseret på: roman af Erich Maria Remarque Foto: John Coquillon Klip: Alan Pattillo, Bill Blunden (ikke krediteret) Mus: Allyn Ferguson
  Priser
  • GG - Bedste tv-film