Im Westen nichts Neues (2022)

  Teenageren Paul er en blandt mange begejstrede unge, der melder sig som soldat i 1. verdenskrig. Men virkeligheden overrasker.


  FLOT INDRAMMET MENINGSLØSHED

  Filmatiseringer af Remarques roman:

  All Quiet on the Western Front (1930)

  All Quiet on the Western Front (1979)

  Im Westen nichts Neues (2022)

   

  Den tyske instruktør Edward Berger viser her, at han også mestrer det helt store format. Det var ham, der med Jack (2014) gav os det meget afdæmpede, men også smertelige filmportræt af 10-årige Jack, der overlades til sig selv i Berlins gader fuldstændig uden voksenomsorg.

   

  Mineret område

  Med genfortolkningen af Erich Maria Remarques verdenskendte 1. verdenskrigs-roman har Edward Berger bevæget sig ind på særdeles mineret område, for både romanen og især Lewis Milestones filmatisering fra 1930 er for mange helligbrøde.

   

  For fædrelandet

  Teenageren Paul er i 1917 – ligesom mange af sine kammerater – forblændet af muligheden for at komme i krig, sådan helt personligt og for fædrelandet. Så han tøver ikke med at lade sig rekrutere og befinder sig snart i skyttegravene midt på slagmarken.

   

  Krudt, kugler og afsprængte lemmer

  Men den rosenrødt patriotiske markedsføring af soldaterlivet viser sig at være propaganda, og livet mellem krudt, kugler og afsprængte lemmer tager hårdt på de unge soldater – men nu er der absolut ingen vej tilbage!

   

  Eneste minus

  Anslaget til denne stort opslåede nyfortolkning kan godt virke frastødende i sin helt overdrevne moderne tech-musikunderlægning – hér går skrækken på, at denne kvælende musik skal være normen filmen igennem. Men det er det gudskelov ikke – tonerne kvæler kun i mindre blokke, og dette udgør reelt set filmens eneste minus.

   

  Flot indrammet meningsløshed

  Langt det meste af den flot indrammede meningsløshed får lov at stå alene i et balanceret lydbillede, der får det hele med fra åndenød i mudder til altødelæggende eksplosioner. Og billederne er på den anden side sublimt komponeret i James Friends begavet underspillede fotografering.

   

  Tiltagende katatonisk tilstand

  Særligt unge Felix Kammerer imponerer i den bærende rolle som den helt forståeligt tiltagende katatoniske teenager Paul, men alle lever sig forbilledligt ind i historiens "vingesus fra helvede" – og i de helt igennem meningsløse skyttegravskampe, hvor millioner blev dræbt til ingen verdens nytte.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2022, Tyskland, Krig, Krigsdrama, Drama, Historie, Action, Teenagere, 148 min.

  Dansk titel: Intet nyt fra vestfronten
  Instr: Edward Berger Prod: Edward Berger, Daniel Marc Dreifuss, Malte Grunert Manus: Edward Berger, Lesley Paterson, Ian Stokell Baseret på: roman af Erich Maria Remarque Foto: James Friend Klip: Sven Budelmann Mus: Volker Bertelmann
  Priser
  • GG-N - Bedste ikke-engelske film