Jack (2014)

  10-årige Jack og lillebroderen Manuel overlades til sig selv i Berlins gader, mens deres unge mor har "vigtigere" ting at se til.


  10-ÅRIG VOKSEN

  Afdæmpet og smerteligt portræt af berlinerbørn overladt til sig selv. Nærmere bestemt 10-årige Jack, der sammen med lillebroderen Manuel i flere dage må klare sig selv i Berlins gader, mens deres unge mor åbenbart har glemt alt om sine poder.

   

  Troværdigt indblik

  "Jack" giver et troværdigt indblik i både manglende voksenomsorg, og samtidig den dybe kærlighed og omsorg, som Jack giver til sin fire år yngre lillebror, mens de begge - uden held - forsøger at få fat i deres mor, eller bare adgang til lejligheden.

   

  Eksistentiel vaklen

  Drengen Jack skal på ingen måde have de nemt, og inden det flere dage lange modersvigt har han været en tur omkring et børnehjem - en tid præget af eksistentiel vaklen, primært som følge af mobning med fysisk overbygning.

   

  Mentale hudafskrabninger

  Filmen er rå, men den mentale hudafskrabning kommer særligt indefra, fra et dygtigt skrevet manuskript og en levendegørende antydningens kunst. Der er ro på indpakningen, hvor bl.a. det næsten totale fravær af underlægningsmusik forstærker autenticiteten betragteligt.

   

  10-årig voksen

  At rollen som 10-årig voksen stresser Jack kommer forbilledligt til udtryk gennem hans mange (forgæves) forhåbninger om, at lige rundt om næste hjørne venter moderen med åbne arme. Gang på gang må han løbe stakåndet af sted, og ligeså mange gange vende skuffet tilbage til den midlertidige tilværelse på gaden.

   

  Ubrydeligt trist

  Samspillet mellem de to brødre er rigtig vellykket, men først og fremmest er filmen centreret om talentfulde Ivo Pietzcker i titelrollen - det stort set ubrydeligt triste ansigt bliver sindbilledet på filmen, og ansigtet husker man længe efter. "Jack" var i bl.a. i hovedkonkurrence på filmfestivalen i Berlin.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2014, Tyskland, Drama, Børn på film, 103 min.

  Dansk titel: Jack
  Instr: Edward Berger Prod: Jan Krüger, René Römert Manus: Edward Berger, Nele Mueller-Stöfen Foto: Jens Harant Klip: Janina Herhoffer Mus: Christoph Kaiser; Julian Maas
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • CPH - Politikens Publikumspris-nominering