Monster's Ball (2001)

  En sadistisk og racistisk fængselsbetjent går amok på sin søn med tragiske følger. Kan han forbedre sig?


  SKØNHEDEN OG UDYRET

  Marc Forsters rolige, smukke film, "Monster's Ball", er et møde mellem det gode og det onde. De to modsætninger mødes rent fysisk i filmen, men filmen er også rent stemningsmæssigt delt op i to yderpunkter: Rædsel og skønhed.

  Sadist & racist
  Billy Bob Thornton spiller den sadistiske og stærkt racistiske fængselsbetjent, Hank Grotowski, der til daglig følger dødsdømte til den elektriske stol. Sorte er ikke velkommen på hans grund, og skulle han et øjeblik glemme denne familieregel, skal Hanks gamle far nok sørge for at minde ham om det.

  Kritisk selvsyn
  En tragisk hændelse som følge af en af Hanks følelsesmæssige kortslutninger fører til, at Hank begynder at se mere kritisk på sig selv. Skæbnen vil, at han finder sammen med den hårdt prøvede sorte kvinde, Leticia, men er det med hans gode vilje?

  Rolige billeder
  Filmen er barsk og ganske dramatisk. Det er en styrke, at historien er fortalt i rolige billeder med ofte meget lange klip. Instruktøren modstår fristelsen til at omforme "Monster's Ball" til en regulær actionfilm.

  Kraftudladninger
  Filmens begyndelse er omhyggelig, personerne tegnes grundigt. Ind imellem får vi nogle pludselige kraftudladninger; raseri der har ligget lagret i Hanks hoved. Men den største del af filmen udvikler sig til en fredsommelig og smuk kærlighedshistorie med nogle fine budskaber.

  Udkørt gammelt svin
  Skuespillet er i top. Bedste er - ikke overraskende - Billy Bob Thornton. Halle Berrys Oscar-vindende præstation er flot og stærk men mangler den sidste nerve. Gamle Peter Boyle er uovervindelig som udkørt gammelt svin.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2001, USA, Drama, Romantik, Børn på film, 111 min.

  Dansk titel: Monster's Ball
  Instr: Marc Forster Prod: Lee Daniels Manus: Milo Addica, Will Rokos Foto: Roberto Schaefer Klip: Matt Chesse Mus: Asche and Spencer
  Priser
  • AA - Bedste skuespillerinde (Berry)
  • AAN - Bedste manuskript
  • BERLIN - Silver Berlin Bear (Berry)
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Berry)
  • RB-N - Bedste amerikanske film