Kraftidioten (2014)

  En snerydder i det nordnorske tager skovl og skyder i egen hånd i en omfattende hævnaktion. Bjerglandskabets mafia har nemlig myrdet hans søn.


  DEN KOMISKE VOLD

  Sammenhængende film:

  Kraftidioten (2014)

  Cold Pursuit (2019)

   

  I en meget genkendelig nordisk sort humor får vi her serveret den kryptiske historie om snerydderen Nils, en svensker på de nordnorske veje. Nils kommer på banen, da hans søn findes myrdet, og det står klart, at det er områdets narkotikamafia, der står bag.

  Hævnen er sød
  Nu tager Nils ikke alene sneploven men også et oversavet jagtgevær i brug, for hævnen er sød, selvom oddsene er imod ham.

  Sprød film med potentiale
  "Kraftidioten" er en sprød lille film med potentiale: de eksotiske lokaliteter mellem sneklædte bjerge nærmest tilkalder hemmelighedsfuldhed og melankoli.

  Aparte historie
  Men filmen er helt og aldeles fokuseret på at fortælle en aparte historie, hvor skøre personligheder og rappe replikker står i kø. Hermed havner vi allermest i et ingenmandsland, hvor mulighedernes naturtapet forbliver en ærgerligt uudnyttet kulisse.

  Den komiske vold
  Det er en film slået op på "den komiske vold": en slags retfærdiggørelse af knytnæveslag, blodtude og hjernemasse ud over det hele. Så længe vi kan grine ad det, er det nok i orden.

  Raffinerede detaljer
  Og det er da også afvæbnende, når de raffinerede detaljer sætter det hårdkogte plot i perspektiv. Men det fungerer kun, når tonen i detaljen rammes med absolut gehør, og der er for langt mellem skønsangspassagerne.

  Skævt filmunivers
  Bedst i det skæve filmunivers er Stellan Skarsgårds hverdagssvensker med hævnmotiv, ligesom Bruno Ganz' serbiske mafia-gudfar bidrager med noget brugbart sent i filmen.

  Alternativ til det sidste
  Så ind imellem er der små smil på læberne, men de holder ikke hele vejen i mål, selvom der er tænkt alternativt til det sidste.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2014, Norge, Komedie, Krimi, Thriller, 116 min.

  Dansk titel: Kraftidioten
  Instr: Hans Petter Moland Prod: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae Manus: Kim Fupz Aakeson Foto: Philip Øgaard Klip: Jens Christian Fodstad Mus: Brian Batz, Kasper Kaae, Kåre Vestrheim
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering