In Cold Blood (1967)

  To skæve eksistenser har hørt, at der findes et pengeskab med mange kontanter hos familien Clutter. Det viser sig at være løgn, og de går amok.


  POTENTIELT SITRENDE

  Filmatiseringer af Truman Capotes roman:
  In Cold Blood (1967)
  In Cold Blood (1996)

  Truman Capotes roman om virkelighedens bestialske og meningsløse mord på en velfungerende familie bliver her filmatiseret af Richard Brooks.

  Den omvendte opbygning
  Filmen forsøger at genskabe romanens ‘omvendte opbygning’, hvor slutningen så at sige fortælles først - i hvert fald er centralspændingen udløst og i stedet koncentreret om de psykologiske faktorer bag: hvorfor gjorde de det?
   

  Rumsterer bag facaden

  Det var også det, der i sin tid fik Truman Capote til at interessere sig for mordsagen, og det mærker man i filmatiseringen: det er mere en film om, hvad der rumsterer bag facaden, end det er en egentlig spændingsfilm.
   

  Kort proces

  De to skæve eksistenser Dick og Perry har hørt et rygte om, at der gemmer sig et sprængfyldt pengeskab på familien Clutters farm. Derfor bryder de ind midt om natten. Da der viser sig ikke at være nogle penge, beslutter røverne sig for at gøre kort proces.

  Dybe kvaliteter
  Filmen indledes nærved overdramatisk med svulstig musik, og man frygter med det samme, at dette bliver det narrative frigear for instruktøren. Heldigvis viser det sig hurtigt, at der ligger langt dybere kvaliteter i filmen, ikke mindst den silkebløde sort/hvide fotografering, en sart lyssætning og et mange steder raffineret skuespil.

  Potentielt sitrende historie
  Man kan dog ikke undlade at ærgre sig en anelse over, at en potentielt sitrende uhyggelig historie på en måde går tabt i ’en formssag’, der støtter sig lidt for meget til romanforlægget og ikke helt formår at skabe sin egen intelligente fortolkning af sagen, uhyggen, det krybende og meningsløse.

  Endnu mere nerve
  Tv-filmatiseringen fra 1996 med Anthony Edwards og Eric Roberts er på mange måder mere afbalanceret i forhold til forlægget og har en langt stærkere udstråling, fortællegejst, intimitet og ikke mindst nerve.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1967, USA, Krimi, Biografi, Drama, 134 min.

  Dansk titel: Med koldt blod
  Instr: Richard Brooks Prod: Richard Brooks Manus: Richard Brooks Baseret på: roman af Truman Capote Foto: Conrad Hall Klip: Peter Zinner Mus: Quincy Jones
  Priser
  • AAN - Bedste instruktion
  • AAN - Bedste adopterede manuskript
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste originale musik
  • GG-N - Bedste film