3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

In Cold Blood
To skæve eksistenser har hørt, at der findes et pengeskab med mange kontanter hos familien Clutter. Det viser sig at være løgn, og de går amok.
POTENTIELT SITRENDE

Filmatiseringer af Truman Capotes roman:
In Cold Blood (1967)
In Cold Blood (tv) (1996)

Truman Capotes roman om virkelighedens bestialske og meningsløse mord på en velfungerende familie bliver her filmatiseret af Richard Brooks.

Den omvendte opbygning
Filmen forsøger at genskabe romanens ‘omvendte opbygning’, hvor slutningen så at sige fortælles først - i hvert fald er centralspændingen udløst og i stedet koncentreret om de psykologiske faktorer bag: hvorfor gjorde de det?

Det var også det, der i sin tid fik Truman Capote til at interessere sig for mordsagen, og det mærker man i filmatiseringen: det er mere en film om, hvad der rumsterer bag facaden, end det er en egentlig spændingsfilm.

De to skæve eksistenser Dick og Perry har hørt et rygte om, at der gemmer sig et sprængfyldt pengeskab på familien Clutters farm. Derfor bryder de ind midt om natten. Da der viser sig ikke at være nogle penge, beslutter røverne sig for at gøre kort proces.

Dybe kvaliteter
Filmen indledes nærved overdramatisk med svulstig musik, og man frygter med det samme, at dette bliver det narrative frigear for instruktøren.

Heldigvis viser det sig hurtigt, at der ligger langt dybere kvaliteter i filmen, ikke mindst den silkebløde sort/hvide fotografering, en sart lyssætning og et mange steder raffineret skuespil.

Potentielt sitrende historie
Man kan dog ikke undlade at ærgre sig en anelse over, at en potentielt sitrende uhyggelig historie på en måde går tabt i ’en formssag’, der støtter sig lidt for meget til romanforlægget og ikke helt formår at skabe sin egen intelligente fortolkning af sagen, uhyggen, det krybende og meningsløse.

Mere nerve
Tv-filmatiseringen fra 1996 med Anthony Edwards og Eric Roberts er på mange måder mere afbalanceret i forhold til forlægget og har en langt stærkere udstråling, fortællegejst, intimitet og ikke mindst nerve.
Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
In Cold Blood

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1967, USA, Krimi, 134 min
Dansk titel: Med koldt blod
Instr: Richard Brooks Prod: Richard Brooks  Manus: Richard Brooks  Baseret på: roman af Truman Capote  Foto: Conrad Hall  Klip: Peter Zinner  Mus: Quincy Jones  
Medvirkende:
Robert Blake (Perry Smith)
Scott Wilson (Richard 'Dick' Hickock)
Paul Stewart (Jensen)
Gerald S. O´Loughlin (Harold Nye)
Jeff Corey (Mr. Hickock)
Will Geer (Prosecutor)
Priser:
AAN, Bedste originale musik
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste adopterede manuskript
AAN, Bedste instruktion
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.