A Midnight Clear (1992)

  En gruppe soldater afventer spændt krigens gang fra et isoleret hus og overraskes af modstandernes venlighed.


  UDFORDRENDE ANTI-KRIGSFILM

  En smuk og bevægende film, fotografisk nærved perfekt og med skuespil i absolut topklasse. Instruktør Keith Gordon har et godt øje for den psykologiske krigsstemning: Angsten blandt soldaterne og tvivlen, der opstår undervejs.

  Anti-krigsdrama
  Det er et spændende og medrivende anti-krigsdrama, der aldrig beskæftiger sig med overdreven vold, men derimod er barsk på et psykologisk tankevækkende plan.

  Smukke billeder
  Anslaget er spækket med smukke totalbilleder af et øde hus og dets omgivelser i sneklædte landskaber. Herefter følger en tankevækkende sekvens, hvor en soldat skriger og skaber sig i en skyttegrav og pludselig løber gennem skoven, mens han smider alt sit tøj.
   

  Dagbogsligende præsentation

  Anslaget følges op af en dagbogslignende præsentation af alle personerne i filmen, hvorefter resten af filmen drejer sig om en enkelt krigshandling, der skal vise sig at få et noget særpræget udfald.

  Krigspsykoser
  Alle hovedpersonerne er meget tænksomme og fornuftige, nogle af dem dog ramt af krigs-psykoser eller mindre nervesammenbrud. Gary Sinise spiller den hårdest ramte, han virker åndsfraværende og lettere "tåget".

  Medrivende stemninbg
  Der er gjort meget ud af at skabe en medrivende stemning ved hjælp af naturbillederne, og resultatet er flot. De sneklædte landskaber passer perfekt til antikrigshandlingen.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Krig, Krigsdrama, 107 min.

  Dansk titel: I den klare nat
  Instr: Keith Gordon Prod: Bill Borden, Dale Pollock Manus: Keith Gordon Foto: Tom Richmond Klip: Donald Brochu Mus: Mark Isham