Beasts of the Southern Wild (2012)

  En seks-årig pige bor med sin far i et lille samfund nær verdens ende. Da hendes far en dag bliver syg, tvinges hun til at klare sig selv i stigende udfordringer.


  KONSTRUKTIONSARBEJDE

  Skamrost som en af nyere tids største filmiske åbenbaringer; som fænomenal, magisk og mirakuløs - det er svært ikke at blive nysgerrig. Men det er nemt at se, at der må være tale om en forblindelse. "Hushpuppy" er, hvad man kan kalde konstruktionsarbejde: et stærkt konstrueret, opstillet og krukket stykke melodrama.

  Kosmisk samhørighed
  Den seksårige Hushpuppy bor sammen med sin far i et lille isoleret samfund, kaldet Badekarret. Her er ingen rigdom og overflod, men pigen har alligevel blik for en større komisk samhørighed.

  Ud i den store verden
  Og det får hun hårdt brug for, da hun som følge af faderens sygdom pludselig står på egne ben. Mens kloden vånder sig i en art præapokalypse med smeltende poler og horder af urokser, drager Hushpuppy ud i den store verden, på jagt efter sin mor. Filmens krukkede stil er tydelig fra første scene. Udstrålingen er på forunderlig vis total udi det villede og konstruerede, og herfra kan det kun tage til i styrke.

  Evigt foret musikfolie
  Hovedparten af de snørklede og børneperspektiveret følelsesladede scener er svøbt i en evigt foret musikfolie, der oven i købet gør det umuligt selv at tænke en tanke i det udfordrende handlingsforløb.

  Drøm og virkelighed
  I en ’kunstnerisk’ håndholdt kameraføring, hvor uskarphed og ’tilfældige’ beskæringer på skift illuderer drøm og virkelighed, føres vi dybere og dybere ind i en endeløs hvirvelvind af kantianske dimensioner: formålsløs formålsrettethed.

  Han har jo ikke noget tøj på!
  Det formålsrettede er at forføre publikum, anmeldere og juryer helt ind i de afgørende faser af alverdens filmfestivaler. Formålsløsheden kan bedst illustreres med et billede fra H.C. Andersens "Kejserens nye klæder": Han har jo ikke noget tøj på!. Ingen har indtil nu trukket i håndbremsen, og Benh Zeitlins "Hushpuppy" vil givet fortsætte med at forføre verden over - og fred være med det!  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2012, USA, Mystik, Eventyr, Drama, Fantasi, Børn på film, 93 min.

  Dansk titel: Hushpuppy
  Instr: Benh Zeitlin Prod: Michael Gottwald, Dan Janvey, Josh Penn Manus: Lucy Alibar, Benh Zeitlin Baseret på: skuespil af Luct Alibar Foto: Ben Richardson Klip: Crockett Doob, Affonso Goncalves Mus: Dan Romer, Benh Zeitlin
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Wallis)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • CAN - FIPRESCI-pris
  • CAN - Golden Camera
  • CAN - Special mention
  • CAN - Prix regards jeune