Beasts of the Southern Wild (2012)

  En seksårig pige bor med sin far i et lille samfund nær verdens ende. Da hendes far en dag bliver syg, tvinges hun til at klare sig selv i stigende udfordringer.


  KONSTRUKTIONSARBEJDE

  Skamrost som en af nyere tids største filmiske åbenbaringer; som "fænomenal", "magisk" og "mirakuløs" - det er svært ikke at blive nysgerrig. Men det er nemt at se, at der må være tale om en forblindelse. "Hushpuppy" er, hvad man kan kalde konstruktionsarbejde: Et stærkt konstrueret, opstillet og krukket stykke melodrama.


  Kosmisk samhørighed
  Den seksårige Hushpuppy bor sammen med sin far i et lille, isoleret samfund, kaldet Badekarret. Her er ingen rigdom og overflod, men pigen har alligevel blik for en større kosmisk samhørighed.

  Ud i den store verden
  Og det får hun hårdt brug for, da hun som følge af farens sygdom pludselig står på egne ben. Mens kloden vånder sig i en art præapokalypse med smeltende poler og horder af urokser, drager Hushpuppy ud i den store verden, på jagt efter sin mor. Filmens krukkede stil er tydelig fra første scene: Udstrålingen er på forunderlig vis total udi det villede og konstruerede, og herfra kan det kun tage til i styrke.

  Evigt foret musikfolie
  Hovedparten af de snørklede og børneperspektiveret følelsesladede scener er svøbt i en evigt foret musikfolie, der oven i købet gør det umuligt for tilskueren selv at tænke en tanke i det udfordrende handlingsforløb.

  Drøm og virkelighed
  I en ’kunstnerisk’ håndholdt kameraføring, hvor uskarphed og ’tilfældige’ beskæringer på skift illuderer drøm og virkelighed, føres vi dybere og dybere ind i en endeløs hvirvelvind af kantianske dimensioner: Formålsløs formålsrettethed.

  Han har jo ikke noget tøj på!
  Det formålsrettede er at forføre publikum, anmeldere og juryer helt ind i de afgørende faser af alverdens filmfestivaler. Formålsløsheden kan bedst illustreres med et billede fra H.C. Andersens "Kejserens nye klæder": Han har jo ikke noget tøj på!. Ingen har indtil nu trukket i håndbremsen, og Benh Zeitlins "Hushpuppy" vil givet fortsætte med at forføre verden over - og fred være med det!  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, USA, Mystik, Eventyr, Drama, Fantasi, Børn på film, 93 min.

  Dansk titel: Hushpuppy
  Instr: Benh Zeitlin Prod: Michael Gottwald, Dan Janvey, Josh Penn Manus: Lucy Alibar, Benh Zeitlin Baseret på: skuespil af Luct Alibar Foto: Ben Richardson Klip: Crockett Doob, Affonso Goncalves Mus: Dan Romer, Benh Zeitlin
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Wallis)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • CAN - FIPRESCI-pris
  • CAN - Golden Camera
  • CAN - Special mention
  • CAN - Prix regards jeune